Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AMBER Alert woedend over beëindigen samenwerking door politie

AMBER Alert woedend over beëindigen samenwerking door politie

DEN HAAG (ANP) - Directeur Frank Hoen van AMBER Alert, het waarschuwingssysteem dat wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat mogelijk in levensgevaar is, is woedend dat de politie een eind maakt aan de samenwerking. De politie meldde donderdag dat ze het onder de aandacht brengen van vermiste kinderen gaat integreren in Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie.

"Dit gaat kinderlevens kosten. Wij hebben sinds 2008 gewerkt aan het opzetten van een fijnmazig systeem om informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers te brengen. Dat doen we onder meer via reclameschermen, social media, snelwegborden, websites, tv en informatie bij pinautomaten", zegt Hoen. "Het gaat niet lukken om met Burgernet direct zo'n bereik te krijgen."

Hij wijst erop dat van al de keren dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, er in 94 procent van de gevallen een succesvolle afloop was. Verder stoort het Hoen dat de politie de samenwerking eenzijdig heeft opgezegd. "We zijn voor een voldongen feit geplaatst."

Vermissingen herkenbaarder gemaakt

De samenwerking tussen politie en AMBER Alert stopt op 22 juli 2021. "De verandering heeft verder geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen. AMBER Alert werd gemiddeld twee keer per jaar ingezet", aldus de politie.

Bij het systeem van Burgernet ontvangen mensen een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in hun omgeving. Burgernet wordt ingezet bij onder meer diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen.

Het ministerie van Justitie denkt dat berichten over vermissingen herkenbaarder worden als ze allemaal onder één systeem komen te vallen. "Bovendien verlopen de vermissings-alerteringen, doordat alles onder één dak zit, straks efficiënter en worden er kosten bespaard", stelt de politie.

Meer uit Binnenland

Wilders wil voor de zomer beëdigd kabinet en debat

DEN HAAG (ANP) - Voor het zomerreces moet een nieuwe regering aantreden, een regeringsverklaring afleggen en daarover in debat gaan met de Tweede Kamer, zegt PVV-leider Geert Wilders in het debat over de formatie. De kabinetsploeg gaat vervolgens aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. "Dat kan een tijdje duren. Rond het begin van het nieuwe parlementaire jaar zal dat af moeten zijn."

9 minuten geleden
Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

45 minuten geleden
Klimaatdoel 2030 blijft staan, geeft Wilders tandenknarsend toe

DEN HAAG (ANP) - Het klimaatdoel om 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990 blijft staan in het nieuwe hoofdlijnenakkoord, geeft Geert Wilders toe. "Ik vrees van wel", zegt de PVV-leider op vragen hierover van Henri Bontenbal (CDA) tijdens het debat over het akkoord. Hier was onduidelijkheid over, omdat het doel niet werd benoemd in het hoofdlijnenakkoord.

47 minuten geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

50 minuten geleden
Iedereen gaat erop vooruit, verdedigt Wilders zich tegen aanval SP

DEN HAAG (ANP) - "Iedereen gaat erop vooruit" als de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord werkelijkheid worden, zegt PVV-leider Geert Wilders. In een stekelige uitwisseling met Jimmy Dijk (SP) schermt hij met de doorrekening van het Centraal Planbureau die dinsdag is gepubliceerd. "Alles gaat beter met Nederland dankzij dit kabinet, dat er nog moet komen."

1 uur geleden
Wilders en Timmermans botsen over term 'radicaal-rechts'

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) noemt de PVV tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord radicaal-rechts, maar dat laat partijleider Geert Wilders zich niet zeggen. Daarmee zegt Timmermans dat de kiezers van de PVV een radicale partij aanhangen, vindt Wilders. "En dat zijn wij niet." Timmermans werpt tegen dat Wilders de "instituties die de democratie dragen" veelvuldig heeft aangevallen en dit stempel daarom terecht is.

1 uur geleden
Timmermans: PVV heeft asielcrisis nodig, wil juist geen oplossing

DEN HAAG (ANP) - De PVV heeft de asielcrisis nodig voor haar politieke voortbestaan en houdt die daarom bewust in stand met de voorgestelde maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord. Dat verwijt maakt leider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) aan het adres van Geert Wilders (PVV). "Voor het voortbestaan van de PVV is het voortbestaan van de asielcrisis essentieel. Als die er niet meer is, is er geen enkele reden meer om achter de PVV aan te lopen."

1 uur geleden