Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ambassadeur: Turkije stuurt 4000 strijders naar Azerbeidzjan

Ambassadeur: Turkije stuurt 4000 strijders naar Azerbeidzjan

MOSKOU (ANP/RTR) - Turkije heeft ongeveer 4000 strijders uit het noorden van Syrië naar Azerbeidzjan gestuurd om mee te doen aan gevechten om de afgescheiden regio Nagorno-Karabach. Dat zei de ambassadeur van Armenië in Rusland maandag, volgens persbureau Interfax.

De ambassadeur stelde dat de strijders al deelnemen aan de gevechten in Nagorno-Karabach, de afgescheiden regio in Azerbeidzjan die wordt gedomineerd door etnische Armeniërs. Turkije is een nauwe bondgenoot van Azerbeidzjan.

Azerbeidzjan sprak het bericht gelijk tegen. "Geruchten over militanten uit Syrië die naar verluidt worden overgeplaatst naar Azerbeidzjan is een andere provocatie van Armeense zijde en volslagen onzin", zei een medewerker van de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev.

Het Armeense parlement beschuldigde Azerbeidzjan evenwel van een "grootschalige militaire aanval" op het grondgebied van Nagorno-Karabach en zei dat de betrokkenheid van Turkije bij de crisis de regio zou kunnen destabiliseren.

Actieve maatregelen nemen

De internationale gemeenschap moet actieve maatregelen nemen om niet alleen agressie door Azerbeidzjan te voorkomen, maar ook de Turkse ambities om betrokken te zijn bij het conflict in te dammen, aldus parlementsvoorzitter Ararat Mirzoyan.

Armeense en Azerbeidzjaanse troepen leverden maandag voor de tweede dag strijd om de regio, waarbij beide partijen elkaar beschuldigden van het gebruik van zware artillerie.

De botsingen tussen Armenië en Azerbeidzjan, de zwaarste sinds 2016, hebben de bezorgdheid doen oplaaien over de stabiliteit in de zuidelijke Kaukasus. Het gebied is een belangrijke corridor voor pijpleidingen die olie en gas naar de wereldmarkten brengen.

Meer uit Buitenland

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

MASHHAD (ANP/DPA/AFP) - De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

4 uur geleden
Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

5 uur geleden
Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op. Uiteindelijk stemden 84 landen voor, waaronder Nederland, en 19 tegen. 68 landen onthielden zich van stemming.

5 uur geleden
Hamas beweert Israëlische kolonel in handen te hebben

CAÏRO (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas beweert een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. Israël had eerder gemeld dat de hoge officier bij de aanvallen van die dag was gedood.

5 uur geleden
Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de ID-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

6 uur geleden
Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Over het gezamenlijk aangaan van leningen, waarop onder meer Frankrijk aandringt, rept ze niet.

7 uur geleden
Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

7 uur geleden