Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amazone Van Baalen bleef dromen van terugkeer naar Spelen

Amazone Van Baalen bleef dromen van terugkeer naar Spelen

TOKIO (ANP) - Marlies van Baalen sloot dinsdag in Tokio met TeamNL de olympische landenwedstrijd dressuur af als vijfde. Voor de amazone uit Brakel was het een terugkeer naar de Spelen 17 jaar na haar debuut in Athene. "Een heel andere tijd, ik kwam toen net over uit de jeugd. Ik heb er nu echt van genoten", vertelde ze.

Van Baalen kwam in de finale met Go Legend in de eerste startgroep tot een score van 71,201. Na haar olympische debuut in Athene 2004 moest ze lang wachten op een vervolg. "Het is mega om dit nog eens mee te maken. Ik ben er nooit uit geweest, heb wereldbekers gereden maar wel een keer mijn rug gebroken en een dochtertje gebaard."

Nooit gaf ze de moed op. "En nu stond ik hier, met een jong eigen paard ook nog. Dat maakt het ook anders. Ik houd er een heel goed gevoel aan over. We hebben een sterk team, een fijne teamsfeer en een paard dat gewoon met ons mee naar huis gaat. Het zijn voor Go Legend zijn eerste Spelen en pas zijn vierde internationale wedstrijd. Het is ook een stuk ontwikkeling; van het paard en van ons als combinatie."

Administratieve fout

Van Baalen dankte haar plaats in het team mede aan een administratieve fout. Bij de internationale bond FEI stond Hermès, het toppaard van amazone Dinja van Liere, met de Duitse nationaliteit ingeschreven. Dat stond deelname voor Nederland aan de Spelen in de weg. Een procedure bij sporttribunaal CAS was niet meer haalbaar. Van Liere reisde als reserve met Haute Couture mee maar hoefde niet in actie te komen.

De voorbereiding van Van Baalen was heftig geweest. Begin juni overleed haar vader Arie, de man van oud-olympisch amazone Coby van Baalen. "Er is veel gebeurd, al was ik hier vandaag even alleen met rijden bezig. Ik ben dankbaar dat het gelukt is om hier te zijn."

Met ook de scores van Hans Peter Minderhoud met de 13-jarige hengst Dream Boy (76,353) en Edward Gal met US Total (79,894) werd Nederland vijfde. Gal had op meer gehoopt. "We horen ergens tussen de plaatsen drie en vijf. Valt alles goed dan kun je hier brons pakken", meende hij. Zijn paard, de pas 9-jarige nakomeling van de legendarische Totilas, had hem een goed gevoel bezorgd. "Het wordt alleen maar beter, maar hij heeft tijd nodig." Voor US Total was het zijn eerste Grand Prix Special op een groot kampioenschap. "Voor hem was het fijn dat er geen publiek was. Dat was het enige goede nieuws dat corona ons heeft gebracht."

Meer uit Sport

Mountainbikester Pieterse stelt eindzege wereldbeker veilig

SNOWSHOE (ANP) - De Nederlandse mountainbikester Puck Pieterse heeft in het Amerikaanse Snowshoe de winst van de wereldbeker veiliggesteld. De 21-jarige Amersfoortse werd zesde en dat was genoeg voor de eindzege.

6 uur geleden
Nederlandse turnsters vierde na eerste kwalificatiedag bij WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen na drie van de in totaal tien zogenoemde subdivisies voorlopig vierde in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen op de eerste kwalificatiedag tot 161,197 punten. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen. Maandag volgen er in Antwerpen nog zeven subdivisies.

7 uur geleden
Turnster Biles bij internationale comeback meteen weer sterk

ANTWERPEN (ANP) - Turnster Simone Biles heeft de Verenigde Staten bij de WK naar een voorlopige eerste plek in het landenklassement geleid. De 26-jarige Biles, die in Antwerpen haar internationale rentree maakte, is na twee van de in totaal tien subdivisies tevens de beste meerkampster (58,865).

9 uur geleden
Turnsters voorlopig tweede achter Italië en moeten nu afwachten

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen voorlopig tweede in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen in de eerste van in totaal tien zogenoemde subdivisies tot 161,197 punten. Daarmee moesten ze Italië (162,230) voor zich dulden. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen.

10 uur geleden
Shorttrackers zonder Knegt naar wereldbeker in Montreal

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse shorttrackers reizen zonder routinier Sjinkie Knegt naar de eerste wereldbekerwedstrijd die van 20 tot en met 22 oktober wordt verreden in het Canadese Montreal. De 34-jarige Fries is niet geselecteerd door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB. Bij de shorttracksters hebben de 16-jarige Angel Daleman en de 19-jarige Diede van Oorschot een plek in het team gekregen.

11 uur geleden
Wielrenster Wiebes eerste Europees kampioene gravel

OUD-HEVERLEE (ANP) - Lorena Wiebes is Europees kampioene gravelrijden. De Nederlandse wielrenster kwam als tweede over de finish in het Belgische Oud-Heverlee, maar omdat de winnares Tiffany Cromwell Australische is, krijgt zij geen prijs. Wiebes is de eerste Europees kampioene ooit.

11 uur geleden
Turner Schmidt kan geluk niet op na behalen olympisch ticket

ANTWERPEN (ANP) - Turner Casimir Schmidt (27) is dolblij dat de Nederlandse ploeg erin geslaagd is om een olympisch teamticket af te dwingen. Schmidt, die twee keer de Spelen miste, hoopt dat hij er in Parijs ook daadwerkelijk bij kan zijn.

13 uur geleden