Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amazon lijdt verlies door hoge kosten en afschrijving op Rivian

Amazon lijdt verlies door hoge kosten en afschrijving op Rivian

SEATTLE (ANP) - Webwinkelconcern Amazon heeft duidelijk last gehad van stijgende kosten voor personeel en brandstof. Het bedrijf boekte een iets hogere omzet, maar sloot het eerste kwartaal af met een nettoverlies van 3,8 miljard dollar. Naast alle extra uitgaven om de bestellingen af te kunnen leveren, moest het techbedrijf een forse afschrijving doen op zijn belang in de fabrikant van elektrische auto's Rivian.

Amazon, een van de grootste private werkgevers in de Verenigde Staten, verhoogde vorig jaar de uurlonen voor veel medewerkers van distributiecentra tot een gemiddelde van 18 dollar per uur. Ook de salarissen voor kantoor- en techmedewerkers moesten fors omhoog om op de krappe arbeidsmarkt voldoende personeel aan te kunnen trekken. Om de sterk gestegen brandstofkosten enigszins te drukken bracht het bedrijf bij verkopers op zijn platform een toeslag in rekening.

Nu zegt topman Andy Jassy dat Amazon niet langer de eigen capaciteit wil vergroten door meer personeel aan te nemen of fysiek uit te breiden. In plaats daarvan investeert het bedrijf in manieren om productiever te worden en kosten te besparen. "We weten hoe dit moet en hebben dit eerder gedaan. Het kost waarschijnlijk wat tijd, ook vanwege de inflatie en druk op logistieke ketens", stelt Jassy in een toelichting.

In de eerste drie maanden van 2022 behaalde Amazon een omzet van 116,4 miljard dollar, een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het operationele resultaat, waar Amazon belastingen, rentebetalingen en afschrijvingen niet in meerekent, viel ruim de helft lager uit dan een jaar eerder op 3,7 miljard dollar. Doordat Amazon 7,6 miljard dollar op Rivian moest afschrijven eindigde het bedrijf met een nettoverlies.

Meer uit Financieel

Onderzoek: kwart bedrijfs- en overheidsgebouwen niet zuinig

BREDA (ANP) - Van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland is mogelijk een kwart niet energiezuinig. Slecht een klein deel van de gebouwen in Nederland heeft op dit moment een energielabel, maar onderzoekers van Taskforce Label A bedachten een methode om toch iets over het verbruik te kunnen zeggen. Zij schatten dat zo’n 115.000 van de circa 480.000 zogeheten utiliteitsgebouwen slechter scoren dan energielabel C, de ondergrens voor gebouwen die als energiezuinig gelden.

8 minuten geleden
Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG) - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

1 uur geleden
Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.

2 uur geleden
ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

UTRECHT (ANP) - ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden maar beperkt.

2 uur geleden
Saudische prins investeerde half miljard in Rusland rond invasie

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.

2 uur geleden
KLM-piloten in het buitenland niet meer gratis naar het werk

AMSTERDAM (ANP) - Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de gratis regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.

3 uur geleden
Kosovo voert stroomonderbrekingen in door energiecrisis

PRISTINA (ANP/RTR) - Huishoudens en bedrijven in Kosovo moeten vanaf maandag rekening houden met regelmatige stroomonderbrekingen. Het Balkanland produceert niet genoeg elektriciteit om zelf aan de vraag te voldoen en de hoge stroomprijzen in het buitenland maken het moeilijk voor het armlastige land om elektriciteit te importeren. Daarmee is Kosovo een van de eerste landen in Europa waar de energiecrisis tot stroomonderbrekingen leidt.

3 uur geleden