Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amazon levert na cijfers en boete flink in op Wall Street

Amazon levert na cijfers en boete flink in op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Amazon leverde vrijdag flink aan beurswaarde in op Wall Street. Beleggers verwerkten een tegenvallend kwartaalbericht van het webwinkelconcern. Daarnaast is bekend geworden dat Amazon een grote privacyboete heeft gekregen in Luxemburg. Ook hebben er weer diverse andere grote bedrijven een kijkje in de boeken gegeven, waaronder Procter & Gamble en Colgate-Palmolive. Die stonden daardoor eveneens in de belangstelling.

Amazon ging in de eerste handelsminuten bijna 8 procent omlaag. Het concern heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw flink geprofiteerd van thuiswinkelende consumenten. Wel verwacht het bedrijf dat het groeitempo in het derde kwartaal zal afzwakken, nu winkels weer zijn geopend en mensen daar kunnen gaan shoppen in plaats van op het internet.

De Luxemburgse boete van 746 miljoen euro voor het concern is de grootste privacygeldstraf die ooit is opgelegd in de Europese Unie. Amazon zou de strenge regels voor gegevensbescherming hebben overtreden bij het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens. Volgens het bedrijf zijn de beschuldigingen ongegrond. Amazon is daarom van plan beroep aan te tekenen.

Pinterest

Verder ging het aandeel van Pinterest ruim 17 procent omlaag. Van alle internetbedrijven die profiteerden van lockdowns, lijkt plaatjessite Pinterest het eerste slachtoffer te worden van de versoepelingen van coronamaatregelen. Nu veel mensen weer meer mogelijkheden hebben om uit te gaan, laten ze het platform voor foto's van creatieve vindingen steeds vaker links liggen. In het tweede kwartaal telde Pinterest 454 miljoen gebruikers die het platform maandelijks bezochten. Dat waren er 24 miljoen minder dan in de eerste drie maanden van 2021.

De belangrijkste beursgraadmeters in New York gingen omlaag. De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel een fractie lager op 35.074 punten. De brede S&P 500 daalde 0,4 procent tot 4400 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,9 procent tot 14.649 punten.

Procter & Gamble

Procter & Gamble noteerde dik 2 procent hoger. Het verzorgings- en schoonmaakmiddelenconcern verwacht de komende tijd minder hard te groeien dan de voorbije kwartalen. Tegelijkertijd kampt het bedrijf achter merken als Gillette, Pampers en Ariel met oplopende prijzen voor grondstoffen en vervoer, wat de winst raakt. Branchegenoot Colgate-Palmolive kwam ook met resultaten. Daarbij werd het bedrijf achter onder meer Colgate-tandpasta voorzichtiger over de winstgroei. Dat werd door beleggers afgestraft met een koersverlies van bijna 4 procent.

Olieconcerns Chevron (plus 1,4 procent) en ExxonMobil (min 0,4 procent) presenteerden eveneens hun kwartaalcijfers. Zij profiteerden van de stijging van de olieprijzen en wisten daardoor miljardenwinsten in de boeken te zetten. Een jaar geleden doken ze nog diep in de rode cijfers nadat de olieprijzen flink waren gekelderd.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

58 minuten geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

5 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

6 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

6 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

7 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

8 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

8 uur geleden