Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amazon in verzet tegen vakbond bij New Yorkse vestiging

Amazon in verzet tegen vakbond bij New Yorkse vestiging

SEATTLE (ANP/RTR) - Webwinkelconcern Amazon legt zich niet neer bij de oprichting van een vakbond door medewerkers in New York. Voorstanders van een vakbond zouden personeelsleden hebben geïntimideerd om in te stemmen met hun plannen. Een advocaat voor de beginnende vakbond, die Amazon Labor Union (ALU) heet, noemt de beschuldigingen "werkelijk absurd".

De Amerikaanse toezichthouder voor arbeidsrechten heeft Amazon tot 22 april de tijd gegeven om de beschuldigingen te onderbouwen. Het techbedrijf vraagt meer tijd om bewijzen te leveren omdat het om "substantiële" bezwaren gaat.

In de Verenigde Staten is invloed van een vakbond niet afhankelijk van of er enkele medewerkers lid zijn, maar wordt dit per bedrijf of vestiging geregeld. Daarvoor moet vaak gestemd worden door medewerkers. Op dit moment zijn er geen vakbonden actief bij vestigingen van Amazon in de Verenigde Staten, waar het door Jeff Bezos opgerichte bedrijf de op één na grootste private werkgever is.

Onlangs stemde 55 procent van het personeel bij JFK8 in New York voor de oprichting van een vakbondsafdeling van de ALU. De vakbond zegt dat medewerkers van zo'n vijftig andere vestigingen van Amazon de vakbond hebben benaderd.

Amazon zegt dat de vakbond personeel onder andere heeft proberen te beïnvloeden op het moment dat medewerkers in de rij stonden om te stemmen. Ook zou de bond met lange wachtrijen medewerkers hebben ontmoedigd om hun stem uit te brengen.

Amazon werd er bij een eerdere stemming over de oprichting van een vakbond juist zelf van beschuldigd personeel te intimideren. Bij een vestiging in de staat Alabama zouden folders die een vakbond promoten zijn weggehaald door het bedrijf. Ook zou een uitgesproken voorstander van de oprichting van een vakbond zijn ontslagen, beweerde de Amerikaanse vakbond voor groothandels en warenhuizen RWDSU.

Meer uit Financieel

Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

2 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

4 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

6 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

7 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

8 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

11 uur geleden