Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amazon in verzet tegen vakbond bij New Yorkse vestiging

Amazon in verzet tegen vakbond bij New Yorkse vestiging

SEATTLE (ANP/RTR) - Webwinkelconcern Amazon legt zich niet neer bij de oprichting van een vakbond door medewerkers in New York. Voorstanders van een vakbond zouden personeelsleden hebben geïntimideerd om in te stemmen met hun plannen. Een advocaat voor de beginnende vakbond, die Amazon Labor Union (ALU) heet, noemt de beschuldigingen "werkelijk absurd".

De Amerikaanse toezichthouder voor arbeidsrechten heeft Amazon tot 22 april de tijd gegeven om de beschuldigingen te onderbouwen. Het techbedrijf vraagt meer tijd om bewijzen te leveren omdat het om "substantiële" bezwaren gaat.

In de Verenigde Staten is invloed van een vakbond niet afhankelijk van of er enkele medewerkers lid zijn, maar wordt dit per bedrijf of vestiging geregeld. Daarvoor moet vaak gestemd worden door medewerkers. Op dit moment zijn er geen vakbonden actief bij vestigingen van Amazon in de Verenigde Staten, waar het door Jeff Bezos opgerichte bedrijf de op één na grootste private werkgever is.

Onlangs stemde 55 procent van het personeel bij JFK8 in New York voor de oprichting van een vakbondsafdeling van de ALU. De vakbond zegt dat medewerkers van zo'n vijftig andere vestigingen van Amazon de vakbond hebben benaderd.

Amazon zegt dat de vakbond personeel onder andere heeft proberen te beïnvloeden op het moment dat medewerkers in de rij stonden om te stemmen. Ook zou de bond met lange wachtrijen medewerkers hebben ontmoedigd om hun stem uit te brengen.

Amazon werd er bij een eerdere stemming over de oprichting van een vakbond juist zelf van beschuldigd personeel te intimideren. Bij een vestiging in de staat Alabama zouden folders die een vakbond promoten zijn weggehaald door het bedrijf. Ook zou een uitgesproken voorstander van de oprichting van een vakbond zijn ontslagen, beweerde de Amerikaanse vakbond voor groothandels en warenhuizen RWDSU.

Meer uit Financieel

Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

1 minuut geleden
Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

2 minuten geleden
Haven Felixstowe biedt werknemers bonus om staking te voorkomen

FELIXSTOWE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De grote Britse containerhaven Felixstowe biedt werknemers een bonus van 500 pond, omgerekend ruim 590 euro, om een staking later deze week te voorkomen. Felixstowe is de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk en het personeel wil later deze maand acht dagen het werk neerleggen uit onvrede over het mislukken van loononderhandelingen.

10 minuten geleden
Baas Lelystad Airport stapt over naar Rotterdam The Hague Airport

LELYSTAD (ANP) - De topvrouw van Lelystad Airport, Wilma van Dijk, wordt per 1 september de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport. Van Dijk volgt in Rotterdam Ron Louwerse op die met pensioen gaat. De scheidend topman blijft dit jaar nog wel betrokken bij het inpassen van het nieuwe luchthavenbesluit.

22 minuten geleden
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

32 minuten geleden
Taiwan: meer economische sancties door China onwaarschijnlijk

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De economische maatregelen die China tegen Taiwan heeft ingesteld zullen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de handel tussen de twee landen, zeker gelet op de nauwe verwevenheid van de twee economieën. Dat stelt het Taiwanese ministerie van Financiën.

1 uur geleden
PostNL daalt op afwachtend Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde dinsdag tot de sterkste dalers op de Amsterdamse beurs met een verlies van 3,8 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte. Beleggers deden het verder rustig aan en keken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt. Bij een aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen in de VS zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen.

2 uur geleden