Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amazon en Apple omlaag op Wall Street na tegenvallende cijfers

Amazon en Apple omlaag op Wall Street na tegenvallende cijfers

NEW YORK (ANP) - De grote technologieconcerns Amazon en Apple zijn vrijdag omlaaggegaan op de aandelenbeurzen in New York na tegenvallende kwartaalresultaten. De hoofdgraadmeters op Wall Street lieten op de laatste handelsdag van oktober kleine koerswinsten zien.

De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 0,3 procent op 35.819,56 punten. De brede S&P 500 ging 0,2 procent omhoog tot 4605,38 punten en techbeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 15.498,39 punten.

Amazon waarschuwde voor een lagere winst in het vierde kwartaal en leverde 2,2 procent in. Het webwinkelconcern moet fors meer uitgeven om in het feestdagenseizoen aan voldoende personeel te komen dat alle online bestelde cadeaus kan bezorgen. Ook spelen logistieke knelpunten de onderneming parten.

Apple

Apple maakte bekend dat problemen in de toeleveringsketen zo'n 6 miljard dollar aan omzet hebben gekost. De komende maanden zal de iPhone-maker bovendien last hebben van chiptekorten. Beleggers schrokken van die waarschuwingen en zetten het bedrijf 1,8 procent in het rood. Softwareconcern Microsoft won juist 2,2 procent en stootte daarmee Apple van de troon als het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Olie- en gasconcerns Chevron en ExxonMobil profiteerden afgelopen kwartaal van de sterk gestegen olieprijzen en boekten miljardenwinsten. ExxonMobil wil aandeelhouders extra laten meedelen in de hoge winsten en Chevron overweegt extra aandelen in te kopen. De bedrijven stegen tot 1,2 procent.

Starbucks

Starbucks daalde ruim 6 procent. Op de Amerikaanse thuismarkt voerden filialen van de koffieketen de verkopen op dankzij versoepelingen van coronamaatregelen. Maar in China, een andere belangrijke markt, werden juist minder koppen koffie verkocht dan een jaar eerder.

Beleggers verwerkten ook het nieuws dat werkgevers in de Verenigde Staten in het derde kwartaal te maken hebben gehad met de snelste stijging van personeelskosten ooit. Daardoor zou de inflatie nog sterker kunnen oplopen. Daarnaast maakte de Universiteit van Michigan op basis van definitieve cijfers bekend dat het consumentenvertrouwen is gedaald.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 83,29 dollar. Brentolie steeg licht tot 84,38 dollar per vat. De euro was 1,1560 dollar waard, tegen 1,1555 dollar bij het slot van de handel in Europa.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

3 uur geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

3 uur geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

4 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

4 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

4 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

6 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

7 uur geleden