Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amazon aangeklaagd voor in gevaar brengen personeel

Amazon aangeklaagd voor in gevaar brengen personeel

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon.com heeft de coronaregels die voor een veilige werkplek moeten zorgen aan de laars gelapt en medewerkers gestraft die hun zorgen uitten over de werkomstandigheden in de pakhuizen, stelt de openbaar aanklager van de staat New York. Die heeft een strafzaak aangespannen tegen het bedrijf.

"Amazons flagrante veronachtzamen van gezondheids- en veiligheidseisen heeft een dreiging van ernstige ziekte en letsel voor duizenden medewerkers veroorzaakt op deze werkplekken en blijft een aanzienlijk en specifiek gevaar voor de volksgezondheid", stelt aanklager Letitia James in de gerechtelijke stukken.

Het miljardenbedrijf klaagde vorige week juist James aan omdat het bedrijf vond dat zij haar boekje te buiten was gegaan door eisen te stellen met betrekking tot het veiligheidsbeleid op de werkvloer bij Amazon. Volgens het bedrijf deed het op vrijwillige basis al meer dan wettelijk verplicht is.

In de zaak die dinsdag tegen Amazon is aangespannen stelt de aanklager dat het bedrijf heeft nagelaten om voor genoeg schoonmaak- en desinfectiemiddelen te zorgen. Ook stelde het bedrijf werknemers die in contact waren geweest met een andere besmette werknemer niet op de hoogte, aldus James. Bovendien stelde ze dat medewerkers door de hoge werkdruk en de regels op de werkvloer geen gelegenheid hadden voor hygiëne en afstand houden. het bedrijf had geen commentaar op de beschuldigingen.

In de zaak stelt de aanklager dat het bedrijf een medewerker ontsloeg omdat die zorgen uitte over het gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Een ander zou een geschreven waarschuwing hebben gekregen.

James benadrukte dat Amazon meer dan 130 miljard dollar (ongeveer 108 miljard euro) winst heeft gemaakt met onlineverkoop, waarmee het 35 procent meer verdiende dan voor de pandemie. Daarnaast groeide het 10 procent sneller dan in voorgaande jaren, stelt de aanklager. Die winst is volgens haar ten koste gegaan van de werknemers, die volgens James aan aanzienlijke risico's zijn blootgesteld.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

1 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

3 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

5 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

5 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

6 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

7 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

7 uur geleden