Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amazon aangeklaagd voor in gevaar brengen personeel

Amazon aangeklaagd voor in gevaar brengen personeel

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon.com heeft de coronaregels die voor een veilige werkplek moeten zorgen aan de laars gelapt en medewerkers gestraft die hun zorgen uitten over de werkomstandigheden in de pakhuizen, stelt de openbaar aanklager van de staat New York. Die heeft een strafzaak aangespannen tegen het bedrijf.

"Amazons flagrante veronachtzamen van gezondheids- en veiligheidseisen heeft een dreiging van ernstige ziekte en letsel voor duizenden medewerkers veroorzaakt op deze werkplekken en blijft een aanzienlijk en specifiek gevaar voor de volksgezondheid", stelt aanklager Letitia James in de gerechtelijke stukken.

Het miljardenbedrijf klaagde vorige week juist James aan omdat het bedrijf vond dat zij haar boekje te buiten was gegaan door eisen te stellen met betrekking tot het veiligheidsbeleid op de werkvloer bij Amazon. Volgens het bedrijf deed het op vrijwillige basis al meer dan wettelijk verplicht is.

In de zaak die dinsdag tegen Amazon is aangespannen stelt de aanklager dat het bedrijf heeft nagelaten om voor genoeg schoonmaak- en desinfectiemiddelen te zorgen. Ook stelde het bedrijf werknemers die in contact waren geweest met een andere besmette werknemer niet op de hoogte, aldus James. Bovendien stelde ze dat medewerkers door de hoge werkdruk en de regels op de werkvloer geen gelegenheid hadden voor hygiƫne en afstand houden. het bedrijf had geen commentaar op de beschuldigingen.

In de zaak stelt de aanklager dat het bedrijf een medewerker ontsloeg omdat die zorgen uitte over het gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Een ander zou een geschreven waarschuwing hebben gekregen.

James benadrukte dat Amazon meer dan 130 miljard dollar (ongeveer 108 miljard euro) winst heeft gemaakt met onlineverkoop, waarmee het 35 procent meer verdiende dan voor de pandemie. Daarnaast groeide het 10 procent sneller dan in voorgaande jaren, stelt de aanklager. Die winst is volgens haar ten koste gegaan van de werknemers, die volgens James aan aanzienlijke risico's zijn blootgesteld.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

24 minuten geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

39 minuten geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

55 minuten geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

4 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

4 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

5 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

5 uur geleden