Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amalia op eerste officiële reis voor verjaardag Noorse prinses

Amalia op eerste officiële reis voor verjaardag Noorse prinses

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia maakt in juni haar eerste officiële reis als Prinses van Oranje. De 18-jarige prinses gaat naar Noorwegen voor de achttiende verjaardag van prinses Ingrid Alexandra, zo bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, reizen mee.

De verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra, die op 21 januari al achttien werd, wordt op 16 en 17 juni gevierd. Vanwege de coronamaatregelen moest de dochter van kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit haar verjaardag in januari klein houden. Koning Harald en koningin Sonja organiseren een galadiner op het Koninklijk Paleis in Oslo ter ere van de verjaardag van hun kleindochter. Een dag later zal de Noorse regering ook een feestavond houden voor Ingrid Alexandra, waarbij het Nederlandse koningspaar en prinses Amalia aanwezig zijn.

De reis naar Noorwegen is de tweede officiële plichtpleging voor prinses Amalia, die zelf op 7 december achttien werd. Een dag later werd zij door haar vader, koning Willem-Alexander, binnengeleid in de Raad van State: haar eerste officiële optreden als prinses.

Leeftijdsgenoten

Het is niet geheel tegen de verwachting in dat Amalia Ingrid Alexandra opzoekt, want troonopvolgers en vorsten trekken vaker met hun leeftijdsgenoten op. Zo is koning Willem-Alexander (55) bevriend met de Zweedse kroonprinses Victoria (44), die ook de peettante van Amalia is. Ook is de Nederlandse koning bevriend met de Deense kroonprins Frederik (54) en met het Spaanse koningspaar Felipe (54) en Letizia (49).

Zelf vierde prinses Amalia haar achttiende verjaardag in december. Dat feestje deed behoorlijk wat stof opwaaien. De Prinses van Oranje vierde de mijlpaal in de tuin van Paleis Huis ten Bosch, waar het gezin woont, en nodigde daar meer mensen uit dan vanwege corona geadviseerd werd door het kabinet. Er waren 21 mensen uitgenodigd, terwijl met de toenmalige coronamaatregelen vier mensen werd geadviseerd.

Meer uit Binnenland

Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

6 minuten geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

1 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

1 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

1 uur geleden
Slachtoffers voelen zich erkend door vonnis tegen Ali B

HAARLEM (ANP) - De slachtoffers voelen zich erkend door het vonnis dat Ali B vrijdag heeft gekregen in zijn zedenzaak. De rapper is veroordeeld tot twee jaar cel voor een verkrachting en een poging tot verkrachting en werd vrijgesproken van twee aanrandingen.

1 uur geleden
Huwelijk mensen van gelijk geslacht mag direct op Aruba en Curaçao

DEN HAAG (ANP) - Mensen van hetzelfde geslacht mogen per direct met elkaar trouwen op Aruba en Curaçao, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Tot op heden was het homohuwelijk in de twee landen niet toegestaan. Het oordeel werd met luid applaus ontvangen in de zaal van de Hoge Raad in Den Haag.

2 uur geleden
Ali B gaat in hoger beroep tegen celstraf

HAARLEM (ANP) - Ali B gaat in hoger beroep tegen zijn vonnis. Dat liet zijn advocaat Bart Swier vrijdag weten nadat de rapper door de rechtbank van Haarlem werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor een verkrachting en een poging tot verkrachting. Van twee aanrandingen werd hij vrijgesproken. Swier zei eerder al dat zijn cliënt van plan was hoger beroep aan te tekenen bij iedere straf.

2 uur geleden