Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amalia op eerste officiële reis voor verjaardag Noorse prinses

Amalia op eerste officiële reis voor verjaardag Noorse prinses

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia maakt in juni haar eerste officiële reis als Prinses van Oranje. De 18-jarige prinses gaat naar Noorwegen voor de achttiende verjaardag van prinses Ingrid Alexandra, zo bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, reizen mee.

De verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra, die op 21 januari al achttien werd, wordt op 16 en 17 juni gevierd. Vanwege de coronamaatregelen moest de dochter van kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit haar verjaardag in januari klein houden. Koning Harald en koningin Sonja organiseren een galadiner op het Koninklijk Paleis in Oslo ter ere van de verjaardag van hun kleindochter. Een dag later zal de Noorse regering ook een feestavond houden voor Ingrid Alexandra, waarbij het Nederlandse koningspaar en prinses Amalia aanwezig zijn.

De reis naar Noorwegen is de tweede officiële plichtpleging voor prinses Amalia, die zelf op 7 december achttien werd. Een dag later werd zij door haar vader, koning Willem-Alexander, binnengeleid in de Raad van State: haar eerste officiële optreden als prinses.

Leeftijdsgenoten

Het is niet geheel tegen de verwachting in dat Amalia Ingrid Alexandra opzoekt, want troonopvolgers en vorsten trekken vaker met hun leeftijdsgenoten op. Zo is koning Willem-Alexander (55) bevriend met de Zweedse kroonprinses Victoria (44), die ook de peettante van Amalia is. Ook is de Nederlandse koning bevriend met de Deense kroonprins Frederik (54) en met het Spaanse koningspaar Felipe (54) en Letizia (49).

Zelf vierde prinses Amalia haar achttiende verjaardag in december. Dat feestje deed behoorlijk wat stof opwaaien. De Prinses van Oranje vierde de mijlpaal in de tuin van Paleis Huis ten Bosch, waar het gezin woont, en nodigde daar meer mensen uit dan vanwege corona geadviseerd werd door het kabinet. Er waren 21 mensen uitgenodigd, terwijl met de toenmalige coronamaatregelen vier mensen werd geadviseerd.

Meer uit Binnenland

Nog altijd onduidelijk hoe zaak kroongetuige Marengo verder zal gaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

26 minuten geleden
Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

37 minuten geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

54 minuten geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

1 uur geleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma's voor maakte, maandag bekendgemaakt. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

1 uur geleden
Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

2 uur geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

2 uur geleden