
Amalia is bijna 18, maar hoopt nog even geen koningin te worden
DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia wordt dinsdag achttien jaar en mag daarmee officieel haar vader koning Willem-Alexander opvolgen. Als het aan haar ligt, duurt dat voorlopig nog even, zo zei ze in haar biografie geschreven door Claudia de Breij. Als haar vader nu iets zou overkomen, vraagt ze haar moeder de rol van staatshoofd een paar jaar over te nemen. "Maar ik heb vooral tegen mijn vader gezegd: blijf jij maar gewoon lekker gezond eten en veel sporten."
Eerst neemt de prinses een tussenjaar, nadat ze in juni slaagde voor haar gymnasium. Wat de invulling van het jaar voorafgaand aan haar studententijd is, is nog niet duidelijk. "Ze is heel veel aan het leren en is ook aan zichzelf aan het werken", zei haar moeder koningin Máxima vorige maand tijdens een staatsbezoek aan Noorwegen. Ze kan nu ook dingen doen die later misschien niet mogelijk zijn. Amalia zou het "heel fijn" hebben in haar tussenjaar, maar bereidt zich ook voor op haar toekomstige studententijd en haar taken als troonopvolgster. "Ik wil me wel inzetten, maar vooral aandacht hebben voor mijn studie", zegt de prinses in het boek.
De prinses moet de dag na haar achttiende verjaardag wel direct aan de bak. Dan wordt ze namelijk binnengeleid in de Raad van State en moet ze daar ook een toespraak houden. "Dat vond ik destijds ook spannend en ik zal haar zo goed mogelijk begeleiden", aldus haar vader. De prinses vindt het volgens haar vader "heel spannend".
In juni liet Amalia aan demissionair premier Mark Rutte weten dat ze geen uitkering wil wanneer ze achttien wordt. "Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zo moeilijk hebben, zeker in deze onzekere coronatijd", schreef ze in een brief aan de demissionair premier. Ze gaat het inkomen tot aan het eind van haar studie terugstorten. Amalia zou rond de 1,5 miljoen euro per jaar krijgen. Een deel van het bedrag is bedoeld als inkomsten en een deel als onkostenvergoeding. Ze wil nog geen belastinggeld ontvangen, omdat "ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken".
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
5 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
7 uur geleden