Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alternatieve troonrede FNV: hoger minimumloon en vaste banen

Alternatieve troonrede FNV: hoger minimumloon en vaste banen

DEN HAAG (ANP) - Een hoger minimumloon, vaste banen, gratis studeren en zorg, een AOW-leeftijd van 65 jaar, lagere huren en meer woningen. Dat zijn concrete punten in de alternatieve troonrede van vakbond FNV. Deze troonrede wordt dit jaar voorgelezen door schoonmaakster en 'president van het schoonmaakparlement' Khadijja Tahiri. De locatie van de manifestatie is op het Plein in Den Haag.

Volgens de bond werd tijdens de coronacrisis eens te meer duidelijk wie de maatschappij draaiende houden, namelijk schoonmakers, zorgwerkers, postbodes en vakkenvullers. Het minimumloon moet per direct worden verhoogd naar minstens 14 euro bruto. "Hiermee geven we daadwerkelijk waarde aan waardering en gaan 2,2 miljoen werkenden erop vooruit. De koppeling met de uitkeringen zal worden behouden. Zodat ook minima en ouderen fatsoenlijk rond kunnen komen. We bannen armoede uit en mensen gaan leven in plaats van overleven. Een vast contract wordt de norm, zodat werkers weer zekerheid ervaren en niet langer als wegwerpartikel worden gezien. De AOW-leeftijd wordt weer 65 jaar zodat je als werker veilig je pensioen kunt halen."

Verder moet volgens FNV de zorg gratis en voor iedereen toegankelijk worden. De huren gaan omlaag en er komen meer huizen. Studeren wordt gratis en dus toegankelijk voor mensen met een lager inkomen. Zo wordt geïnvesteerd in de kenniseconomie, stelt de bond. Daarnaast moet over tien jaar het overgrote deel van de energie uit duurzame bronnen komen.

Duizend migranten opnemen

FNV vindt verder dat minstens duizend mensen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria moeten worden opgenomen, want "vluchtelingen beschouwen wij vanaf heden als mensen". Racisme, discriminatie en ongelijkheid moeten worden bestreden en de politiek zal voor minstens de helft uit vrouwen bestaan om zo een gelijke afspiegeling van de maatschappij te vormen, aldus de toespraak.

"En het kabinet geeft een winstwaarschuwing, vanaf nu zal winst eerlijk fiscaal worden belast. Iedereen zal een eerlijk deel betalen. Met iedereen, bedoelt de regering ook iedereen, dus ook Marcel Boekhoorn, John de Mol en Máxima, de koningin."

De rechtbank in Den Haag wees maandag in een spoedprocedure nog een verzoek van FNV af om op Prinsjesdag nabij de Grote Kerk in de Hofstad de alternatieve troonrede uit te mogen spreken. De gemeente Den Haag had het Plein aangewezen voor deze actie van FNV. Maar deze locatie lag volgens de vakbond te ver van de Grote Kerk, waar koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt. FNV legde zich neer bij de uitspraak van de rechter. Er zijn maximaal dertig demonstranten aanwezig.

Meer uit Binnenland

Snelrechtzittingen voor eerste 14 verdachten van AZ-rellen

ALKMAAR (ANP) - De eerste veertien verdachten van de recente rellen in het AZ-stadion moeten dinsdag en woensdag voor de politierechter van de rechtbank in Alkmaar verschijnen. De rechtbank houdt dan themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.

48 minuten geleden
Voorarrest verdachte dodelijke schietpartij in Katwijk verlengd

KATWIJK (ANP) - De rechter-commissaris heeft het voorarrest verlengd van de 18-jarige Katwijker die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in zijn woonplaats. De verdachte blijft in elk geval veertien dagen langer vastzitten.

52 minuten geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

59 minuten geleden
Staat zal vaker andere advocaten inschakelen dan landsadvocaat

DEN HAAG (ANP) - De Staat zal vaker andere advocatenkantoren inschakelen dan landsadvocaat Pels Rijcken, laat het ministerie van Justitie vrijdag weten. Daarmee volgt het kabinet een advies op van een speciale commissie, die werd ingezet nadat een grootschalige fraudezaak bij Pels Rijcken aan het licht was gekomen. Een topman van het kantoor kon jarenlang miljoenen euro's wegsluizen naar privérekeningen.

1 uur geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

1 uur geleden
Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

DEN HAAG (ANP) - De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De subsidie voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt daarnaast verhoogd met 4 miljoen euro tot een totaal van 12 miljoen euro. Bij een symposium over de herdenkingsperiode noemde de bewindsman dit in een speech "pijnlijk" en "helemaal geen feestje".

1 uur geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

1 uur geleden