Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alternatieve troonrede FNV: hoger minimumloon en vaste banen

Alternatieve troonrede FNV: hoger minimumloon en vaste banen

DEN HAAG (ANP) - Een hoger minimumloon, vaste banen, gratis studeren en zorg, een AOW-leeftijd van 65 jaar, lagere huren en meer woningen. Dat zijn concrete punten in de alternatieve troonrede van vakbond FNV. Deze troonrede wordt dit jaar voorgelezen door schoonmaakster en 'president van het schoonmaakparlement' Khadijja Tahiri. De locatie van de manifestatie is op het Plein in Den Haag.

Volgens de bond werd tijdens de coronacrisis eens te meer duidelijk wie de maatschappij draaiende houden, namelijk schoonmakers, zorgwerkers, postbodes en vakkenvullers. Het minimumloon moet per direct worden verhoogd naar minstens 14 euro bruto. "Hiermee geven we daadwerkelijk waarde aan waardering en gaan 2,2 miljoen werkenden erop vooruit. De koppeling met de uitkeringen zal worden behouden. Zodat ook minima en ouderen fatsoenlijk rond kunnen komen. We bannen armoede uit en mensen gaan leven in plaats van overleven. Een vast contract wordt de norm, zodat werkers weer zekerheid ervaren en niet langer als wegwerpartikel worden gezien. De AOW-leeftijd wordt weer 65 jaar zodat je als werker veilig je pensioen kunt halen."

Verder moet volgens FNV de zorg gratis en voor iedereen toegankelijk worden. De huren gaan omlaag en er komen meer huizen. Studeren wordt gratis en dus toegankelijk voor mensen met een lager inkomen. Zo wordt geïnvesteerd in de kenniseconomie, stelt de bond. Daarnaast moet over tien jaar het overgrote deel van de energie uit duurzame bronnen komen.

Duizend migranten opnemen

FNV vindt verder dat minstens duizend mensen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria moeten worden opgenomen, want "vluchtelingen beschouwen wij vanaf heden als mensen". Racisme, discriminatie en ongelijkheid moeten worden bestreden en de politiek zal voor minstens de helft uit vrouwen bestaan om zo een gelijke afspiegeling van de maatschappij te vormen, aldus de toespraak.

"En het kabinet geeft een winstwaarschuwing, vanaf nu zal winst eerlijk fiscaal worden belast. Iedereen zal een eerlijk deel betalen. Met iedereen, bedoelt de regering ook iedereen, dus ook Marcel Boekhoorn, John de Mol en Máxima, de koningin."

De rechtbank in Den Haag wees maandag in een spoedprocedure nog een verzoek van FNV af om op Prinsjesdag nabij de Grote Kerk in de Hofstad de alternatieve troonrede uit te mogen spreken. De gemeente Den Haag had het Plein aangewezen voor deze actie van FNV. Maar deze locatie lag volgens de vakbond te ver van de Grote Kerk, waar koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt. FNV legde zich neer bij de uitspraak van de rechter. Er zijn maximaal dertig demonstranten aanwezig.

Meer uit Binnenland

OM eist drie jaar cel in zedenzaak tegen Ali B

HAARLEM (ANP) - In de zedenzaak tegen Ali B heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van drie jaar tegen de rapper geëist. De 42-jarige artiest wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen, onder wie een ex-kandidaat van The Voice of Holland en zangeres Ellen ten Damme.

15 minuten geleden
OM: enige wat Jill Helena wil is dat Ali B zijn misstap erkent

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de verklaringen van zangeres Jill Helena, die aangifte van aanranding deed tegen rapper Ali B. Dit zou zijn gebeurd in mei 2018 op een bospad in Amsterdam na een verjaardagsfeest bij de dochter van Frank de Boer in Monnickendam, waar ze samen optraden.

48 minuten geleden
OM: vier feiten in zedenzaak Ali B wettig en overtuigend bewezen

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier feiten waarvoor Ali B terechtstaat. Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn betoog, waarmee de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem begon.

2 uur geleden
Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

2 uur geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

4 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

6 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

7 uur geleden