Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Alternatieve toedracht moord Wiersum niet goed onderzocht'

'Alternatieve toedracht moord Wiersum niet goed onderzocht'

AMSTERDAM (ANP) - Justitie en politie hebben alternatieve scenario's in de moordzaak Derk Wiersum niet goed genoeg onderzocht. Het Openbaar Ministerie is gefixeerd op de gedachte dat advocaat Wiersum het slachtoffer is geworden van een liquidatie, een vooropgezet moordplan. Volgens Job Knoester, advocaat van verdachte Moreno B., doet het OM er goed aan de blik te verruimen.

Knoester betoogde dat woensdag op een tussentijdse zitting in de zaak tegen Moreno B. en medeverdachte Giërmo B., bij de rechtbank in Amsterdam. Beiden worden verdacht van rechtstreekse betrokkenheid bij de moord op Wiersum. De 44-jarige raadsman werd op 18 september vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij was een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is.

De twee verdachten zijn woensdag niet op de zitting verschenen, vanwege de coronamaatregelen. Beiden ontkennen iets met de moord op Wiersum te maken te hebben.

Scenario's

Knoester meent dat er twee andere scenario's denkbaar zijn. Er is een getuige die heeft verklaard dat Wiersum ruzie had met de man die hem heeft doodgeschoten - er zou dus sprake zijn geweest van een uit de hand gelopen ruzie. De 'spotters' die de gangen van Wiersum vóór 18 september in de gaten hielden zouden volgens het tweede alternatieve scenario hebben willen uitvinden waar Nabil B. zat. Dit zouden ze hebben willen doen door zijn advocaat te volgen. Uit onderzoek is gebleken dat Wiersum in de periode voor de moord veelvuldig is geobserveerd.

Het OM bestempelt het scenario van de uit de hand gelopen ruzie als "volkomen ongeloofwaardig". Alleen al uit de vele schotverwondingen blijkt volgens justitie dat de schutter maar één doel voor ogen had en dat was het doden van Derk Wiersum.

Knoester heeft de rechtbank gevraagd het voorarrest van Moreno B. op te heffen. De rechtbank beslist daar woensdagmiddag nog over. Voor Giërmo B. zijn geen verzoeken gedaan. Ook zijn advocaat was niet aanwezig.

Meer uit Binnenland

Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe." Ook de Haagse organisatie Straat Consulaat stelt dat de dagelijkse realiteit haaks staat op de gepresenteerde cijfers.

2 uur geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

6 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

6 uur geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

7 uur geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

9 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

9 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

11 uur geleden