Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alternatieve behandelaars vol onbegrip over gedwongen sluiting

Alternatieve behandelaars vol onbegrip over gedwongen sluiting

AMSTERDAM (ANP) - Alternatieve behandelaars zoals chiropractors, acupuncturisten en osteopaten hebben er geen begrip voor dat hun praktijken de komende weken tijdens de lockdown dicht moeten blijven. "Wij hebben begrip voor de strenge maatregelen die nodig zijn om het virus terug te dringen, maar krijgen niet aan onze patiënten uitgelegd waarom wij dicht moeten", aldus de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA).

De brancheorganisatie zegt dat "soortgelijke contactberoepen in de bewegingszorg" wel blijven toegestaan. Dat de circa 300 Nederlandse chiropractors voorlopig het werk moeten staken, vinden ze "met name verdrietig voor de patiënten die nu minstens een maand verstoken blijven van onze zorg, waar juist nu zoveel behoefte aan is".

Ook de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur zeggen de gedwongen sluiting te betreuren. "Achter de schermen wordt alles in het werk gesteld om dit ongedaan te maken", meldt de NVO. Ook de acupuncturisten gaan er "alles aan doen" om hun praktijken weer open te krijgen.

Beweging

Het kabinet heeft bepaald dat de (para)medische zorg gewoon mag doorgaan tijdens de lockdown. Fysiotherapeuten zijn bijvoorbeeld nog aan het werk. Hun beroep is officieel erkend. Chiropractie, osteopathie en acupunctuur zijn alternatieve geneeswijzen en daarvoor maakt het kabinet geen uitzonderingen. Van deze therapieën is volgens de standaard die de overheid hanteert niet wetenschappelijk bewezen dat ze echt werken. Er maken wel veel mensen gebruik van.

De chiropractors laten weten dat ze de afgelopen tijd een stuk meer mensen zagen met rug- en nekklachten. Dat heeft alles te maken met langdurig thuiswerken.

"Te weinig beweging en te weinig pauzes, maar ook een vaak ongeschikte werkplek en nauwelijks sociale contacten leiden vaak tot forse klachten", zegt NCA-voorzitter Gitte Tønner. Zij adviseert mensen in het algemeen om meer te bewegen en minder te appen of sms'en. "Mijn advies is: ga weer meer bellen met collega’s, vrienden en familie. Je kunt bewegen als je belt en bent niet constant aan het typen. En misschien wel het allerbelangrijkste: het menselijke contact is warmer en indringender aan de telefoon."

Meer uit Binnenland

Rutte na tweede kabinetsberaad: denk dat we eruit kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - "Ik dénk dat we hieruit kunnen komen." Met die woorden verliet premier en VVD-leider Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag zijn ministerie na opnieuw een beraad van de kabinetstop. "We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet.

49 minuten geleden
Minister wil maximumstraffen voor drugsdelicten verhogen

DEN HAAG (ANP) - De wettelijke maximumstraffen voor grootschalige in- en uitvoer, productie en bezit van harddrugs worden verhoogd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat hiertoe de Opiumwet aanpassen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Volgens de minister wordt met dit plan om de strafmaat te verhogen vanuit de overheid "een belangrijk signaal afgegeven" dat dit type criminaliteit "niet getolereerd wordt".

59 minuten geleden
Top kabinet 'nog steeds in gesprek' over signaal kiezer

DEN HAAG (ANP) - "We zijn nog steeds in gesprek", zegt D66-vicepremier Sigrid Kaag na afloop van een laat overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De top van het kabinet was daar bijeen gekomen om opnieuw te spreken over hoe het kabinet gehoor geeft aan het "signaal van de kiezer" bij de provinciale verkiezingen van twee weken geleden.

1 uur geleden
Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

3 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

5 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

8 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

8 uur geleden