Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alternatieve behandelaars vol onbegrip over gedwongen sluiting

Alternatieve behandelaars vol onbegrip over gedwongen sluiting

AMSTERDAM (ANP) - Alternatieve behandelaars zoals chiropractors, acupuncturisten en osteopaten hebben er geen begrip voor dat hun praktijken de komende weken tijdens de lockdown dicht moeten blijven. "Wij hebben begrip voor de strenge maatregelen die nodig zijn om het virus terug te dringen, maar krijgen niet aan onze patiënten uitgelegd waarom wij dicht moeten", aldus de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA).

De brancheorganisatie zegt dat "soortgelijke contactberoepen in de bewegingszorg" wel blijven toegestaan. Dat de circa 300 Nederlandse chiropractors voorlopig het werk moeten staken, vinden ze "met name verdrietig voor de patiënten die nu minstens een maand verstoken blijven van onze zorg, waar juist nu zoveel behoefte aan is".

Ook de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur zeggen de gedwongen sluiting te betreuren. "Achter de schermen wordt alles in het werk gesteld om dit ongedaan te maken", meldt de NVO. Ook de acupuncturisten gaan er "alles aan doen" om hun praktijken weer open te krijgen.

Beweging

Het kabinet heeft bepaald dat de (para)medische zorg gewoon mag doorgaan tijdens de lockdown. Fysiotherapeuten zijn bijvoorbeeld nog aan het werk. Hun beroep is officieel erkend. Chiropractie, osteopathie en acupunctuur zijn alternatieve geneeswijzen en daarvoor maakt het kabinet geen uitzonderingen. Van deze therapieën is volgens de standaard die de overheid hanteert niet wetenschappelijk bewezen dat ze echt werken. Er maken wel veel mensen gebruik van.

De chiropractors laten weten dat ze de afgelopen tijd een stuk meer mensen zagen met rug- en nekklachten. Dat heeft alles te maken met langdurig thuiswerken.

"Te weinig beweging en te weinig pauzes, maar ook een vaak ongeschikte werkplek en nauwelijks sociale contacten leiden vaak tot forse klachten", zegt NCA-voorzitter Gitte Tønner. Zij adviseert mensen in het algemeen om meer te bewegen en minder te appen of sms'en. "Mijn advies is: ga weer meer bellen met collega’s, vrienden en familie. Je kunt bewegen als je belt en bent niet constant aan het typen. En misschien wel het allerbelangrijkste: het menselijke contact is warmer en indringender aan de telefoon."

Meer uit Binnenland

Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

14 minuten geleden
FlixBus ziet 'Swift-effect', ook pendelbus in trek voor concert

AMSTERDAM (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

17 minuten geleden
Kookadvies verlengd voor Goor, ook waarschuwing voor IJhorst

N i e u w bericht, ook kookadvies voor IJhorst in kop en 2e alinea

2 uur geleden
Honderden vaten met vermoedelijk chemicaliën gevonden in Tilburg

TILBURG (ANP) - De politie heeft in een opslagbox in Tilburg honderden vaten met daarin vermoedelijk chemicaliën aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerder werden de vaten gevonden bij een bedrijf dat opslagruimte verhuurt.

8 uur geleden
Yeşilgöz erkent fout met cijfers gestapelde nareis asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft in een debat met de Tweede Kamer toegegeven dat ze ze "per abuis" een verkeerd getal heeft gebruikt toen ze het over gestapelde nareizigers had. In de verkiezingscampagne zei ze dat er jaarlijks duizenden verre familieleden van asielzoekers naar Nederland komen, wat ook wel 'nareis op nareis op nareis' wordt genoemd. "Dat is het verkeerde getal, behorend bij een ander reëel probleem", zei ze tegen een kritische Kamer.

9 uur geleden
Yeşilgöz onder vuur over cijfers 'nareis op nareis' asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz (VVD) is in een debat met de Tweede Kamer flink onder vuur komen te liggen over haar uitspraken over gestapelde gezinshereniging. Vooral de oppositie neemt het haar uiterst kwalijk dat ze onjuiste cijfers heeft gebruikt. De oppositie vindt dat de demissionaire bewindsvrouw op zijn minst haar woorden moet terugnemen en excuses moet maken. PVV, NSC, BBB en haar eigen VVD-fractie zijn milder.

11 uur geleden
Doorzoekingen FIOD in onderzoek naar corruptie en witwassen

DEN HAAG (ANP) - De FIOD heeft donderdag doorzoekingen gedaan op verschillende plaatsen in een onderzoek naar corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte, meldt een woordvoerder van de organisatie. De FIOD wil niet zeggen waar het onderzoek zich op richt. Er is niemand aangehouden.

11 uur geleden