
Als coronaprik beschikbaar komt voor jongeren, beslissen ze zelf
BILTHOVEN (ANP) - Deze week wordt naar verwachting bekend of gezonde jongeren wel of niet in aanmerking komen voor vaccinatie tegen het coronavirus, en onder welke voorwaarden. De wet is duidelijk over de vraag wie beslist over wel of niet vaccineren: daar gaan jongeren uiteindelijk zelf over.
De Gezondheidsraad heeft aangekondigd voor 1 juli advies uit te brengen over het al dan niet vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar. Een besluit hoeft daarna niet lang op zich te laten wachten. Minister Hugo de Jonge maakte eerder al duidelijk dat hij voorstander is en hoopt op een positief oordeel van de deskundigen. Als jongeren worden geprikt, wordt de kans op besmettingen in klassen kleiner en dragen ze eraan bij dat de samenleving "zo goed mogelijk beschermd" zal zijn tegen het virus, zei De Jonge onlangs.
In het advies zal de Gezondheidsraad niet alleen ingaan op de bijdrage aan immuniteit die jongeren kunnen leveren, maar ook op de ethische kant. Gezonde jongeren worden zelf over het algemeen niet heel ziek van het virus. Ze belanden zelden in het ziekenhuis.
WGBO
Zeggenschap over vaccinaties is geregeld in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Daarin staat dat jongeren vanaf 16 jaar helemaal zelfstandig hierover beslissen. Bij kinderen onder de 12 jaar beslissen de ouders over wel of niet vaccineren.
Jongeren van 12 tot en met 15 jaar beslissen in principe samen met hun ouders. Als die niet willen dat het kind wordt gevaccineerd, terwijl het kind dat zelf wel wil, is de wens van het kind doorslaggevend. In de wet staat dat medische verrichtingen in deze leeftijdsgroep in twee gevallen zonder toestemming van ouders of voogd uitgevoerd mogen worden. In de eerste plaats als de ingreep noodzakelijk is om "ernstig nadeel" voor de patiënt te voorkomen. In de tweede plaats als een jongere "de verrichting weloverwogen blijft wensen", terwijl de ouders het niet willen.
Ernstig nadeel
Over de vraag of het uitblijven van een coronavaccinatie als ernstig nadeel moet worden gezien, valt te twisten. Wel is duidelijk dat er maatschappelijk gezien nadelen aan kleven. Zo moeten jongeren zich nu verplicht laten testen om bijvoorbeeld naar een festival of ander grootschalig evenement te kunnen gaan. Ook voor vakanties in veel andere landen is een negatief testbewijs vanaf 12 jaar vereist indien een vaccinatiebewijs ontbreekt.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft geoordeeld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig is voor jongeren van 12 jaar en ouder. Als het kabinet vaccinatie van gezonde jongeren mogelijk wil maken, kan dat dus snel worden geregeld. Ze komen dan naar verwachting vanaf halverwege augustus aan de beurt, zei De Jonge eerder. Nederlandse jongeren met een medische indicatie worden nu al gevaccineerd. Dat geldt ook voor jongeren die een kwetsbare huisgenoot hebben die zelf om medische redenen niet gevaccineerd kan worden, of bij wie de vaccinatie waarschijnlijk minder werkzaam is vanwege een immuunstoornis.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Onderzoekers van gezondheidsinstituut Nivel moeten vaker mensen met "alternatieve perspectieven" gaan opzoeken als ze onderzoek doen naar een "sterk gepolariseerd thema". Het bestuur van het instituut heeft dat besloten. De gedachte is dat zulke gesprekken helpen om resultaten goed te duiden en onzekerheden weer te geven. Dat had in een veelbesproken coronastudie beter gemoeten, vindt een commissie die een klacht hierover deels heeft toegewezen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum stopt noodgedwongen met voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie moet het vanaf volgend jaar met 3 miljoen euro minder doen, omdat de overheid fors bezuinigt op de subsidies waarvan het centrum volledig afhankelijk is. "Daardoor verliezen we ruim een kwart van onze organisatie en nemen we dit jaar afscheid van 21 medewerkers", maakte het Voedingscentrum donderdag bekend.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
1 week geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geleden