Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Almelose kruisboogschutter afwezig bij spreekrecht nabestaanden

Almelose kruisboogschutter afwezig bij spreekrecht nabestaanden

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) uit Almelo, die in hoger beroep terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, is donderdag afwezig op de tweede zittingsdag van het hoger beroep. Op het programma staat het spreekrecht van de nabestaanden.

K. doodde op 17 september 2021 twee vrouwen in zijn flat in Almelo met meerdere messteken. Daarna heeft hij vanaf zijn eigen balkon gericht met een kruisboog geschoten, op een politieagent en een verpleegkundige.

Het hof in Arnhem werd een uur voor aanvang van de zitting geïnformeerd over de afwezigheid van de verdachte en reageerde "onaangenaam verrast". Zijn advocaat Janbart Kalk gaf aan dat dit geen kwestie is van disrespect naar de rechters. Hij wees de rechters op het verloop van de eerste zittingsdag, afgelopen dinsdag. "U heeft ter zitting kunnen zien dat mijn cliënt een zeer kwetsbaar persoon is en psychotische verschijnselen vertoont. Hij is een ernstig zieke man."

Monster

De advocaat is ook bang dat de nabestaanden K. opnieuw zullen uitmaken voor een monster, net als ze bij de rechtbank in Almelo deden. "Ik kan niet uitsluiten dat er tijdens het spreekrecht weer een stortvloed van verwensingen en al dan niet expliciete bedreigingen over cliënt worden uitgestort." Hij wil zijn cliënt niet nog een keer blootstellen aan scheldpartijen, zei Kalk.

"Het spreekrecht is zinloos als verdachte er niet is", reageerde een van de advocaten van de nabestaanden. Ze leefden al wekenlang toe naar deze dag, zei de raadsvrouw van een van hen. Volgens haar is de aanwezigheid van een verdachte bij het spreekrecht van cruciaal belang.

De slachtofferadvocaat van de verpleegkundige, die het bloedbad overleefde na een val van een balkon, zei dat haar cliënt heel graag nog iets had willen zeggen tegen de verdachte. "Dat is nu heel lastig." Ze zei dat dit ook de bedoeling van de wet is, dat slachtoffers zich uit kunnen spreken in het bijzijn van de verdachte.

Meer uit Binnenland

Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

21 minuten geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

22 minuten geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

4 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

4 uur geleden
Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND (ANP) - Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige man uit de gemeente Waterland, is overleden, meldt de politie.

6 uur geleden
Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

MAASLAND (ANP) - Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

7 uur geleden
Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

ENSCHEDE (ANP) - Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

11 uur geleden