Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Allianz waarschuwt bedrijven voor toename sociale onrust

Allianz waarschuwt bedrijven voor toename sociale onrust

ANTWERPEN/ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven moeten zich voorbereiden op een toename van maatschappelijke onrust nu de kosten van het levensonderhoud steeds verder stijgen en de onvrede bij de bevolking in veel landen toeneemt. Daarvoor waarschuwt verzekeraar Allianz, die bedrijven adviseert hun noodplannen te herzien en zo nodig aan te passen.

Stakingen, rellen en gewelddadige protestbewegingen vormen volgens de verzekeraar een risico voor bedrijven omdat niet alleen gebouwen of infrastructuur schade kunnen oplopen, maar ook de bedrijfsvoering ernstig kan worden verstoord. Ook kunnen bevoorradingsketens worden ontwricht. Zo hebben eerdere protesten in Frankrijk, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika bedrijven miljarden gekost.

"Maatschappelijke onrust vormt voor veel bedrijven steeds vaker een kritischer risico dan terrorisme", zegt Srdjan Todorovic, hoofd crisismanagement bij Allianz. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat de sociale onrust snel zal afnemen gezien de naschokken van de coronapandemie en de crisis rond de kosten van levensonderhoud.

Sociale media

De invloed van sociale media speelt volgens de verzekeraar ook een steeds grotere rol bij het mobiliseren van demonstranten en het aanwakkeren van sociale onrust. Gelijkgestemden kunnen via socialemediaplatforms gemakkelijker van gedachten wisselen en sneller en doeltreffender in grote getale mobiliseren.

Overheidsgebouwen, vervoersinfrastructuur, bevoorradingsketens, winkelpanden, ondernemingen in buitenlandse handen, benzinestations, distributiecentra en toeristische of horecabedrijven kunnen volgens Allianz doelwitten zijn van onrust onder de burgerbevolking.

Volgens onderzoeksbureau Verisk Maplecroft zullen 75 landen tegen eind 2022 waarschijnlijk te maken krijgen met een toename van protesten. De vooruitzichten zijn het somberst voor 34 landen waar de situatie naar verwachting tegen augustus al aanzienlijk zal verslechteren. Meer dan een derde van deze landen ligt in Europa en Centraal-Europa, gevolgd door Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en Azië.

Meer uit Financieel

ING verwacht dat huizenprijzen tussen 5 en 8 procent stijgen

AMSTERDAM (ANP) - De ING verwacht dat de prijzen van koopwoningen dit jaar tussen de 5 en 8 procent stijgen. Aan het eind van 2024 zullen de prijzen volgens de bank al flink boven de piek van juli 2022 uitkomen. Belangrijkste oorzaken zijn de grote loonstijgingen en de toenemende krapte op de woningmarkt.

9 minuten geleden
Aandacht voor resultaten Galapagos op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Galapagos. Het biotechnologiebedrijf stelt het jaar 2023 te hebben afgesloten met een goede kaspositie van 3,7 miljard euro. Dankzij de verkoop van Jyseleca kwam de nettowinst afgelopen jaar uit op bijna 212 miljoen euro, tegen een verlies van 218 miljoen euro in 2022. Galapagos liet eerder al weten de activiteiten van ontstekingsremmer Jyseleca over te dragen aan het Italiaanse Alfasigma.

23 minuten geleden
Huurdersorganisaties roepen op tot lagere maximale huurverhoging

ROTTERDAM (ANP) - Volgens huurdersorganisaties moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Daartoe roept onder meer het Landelijk Huurders Platform (LHP) vrijdag op in een paginagrote advertentie in het AD. De maximale huurverhoging zou omlaag moeten van 5,3 naar 3,2 procent.

36 minuten geleden
Geldautomaten vaker buiten gebruik dan afgesproken

WEESP (ANP) - Geldautomaten kampen vaker met een storing of zijn om een andere reden buiten gebruik dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was het vorig jaar bij een op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts bij een op de veertig automaten het geval mag zijn. Ook het storten van geld was te vaak niet mogelijk door een defecte automaat.

55 minuten geleden
Verzekeringspremies vrachtschepen Rode Zee schieten omhoog

PARIJS (ANP/AFP) - De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

56 minuten geleden
Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

10 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

10 uur geleden