
Alliander: snelheid van energietransitie moeilijk bij te houden
ARNHEM (ANP) - De snelheid waarmee de overgang naar hernieuwbare energie plaatsvindt is maar moeilijk bij te houden. Daarop wijst topman Maarten Otto van het grote energienetwerkbedrijf Alliander bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Belangrijke oorzaken zijn een chronisch tekort aan technisch personeel en lange doorlooptijden door onder andere vergunningsprocedures.
Otto waarschuwt dat de vanzelfsprekendheid van toegang tot energie met de energietransitie "stevig op de proef wordt gesteld". Alliander investeert net als andere netbeheerders fors in het energienet van de toekomst. "Dat voorkomt echter niet dat de samenleving hinder gaat ondervinden. Door de drukte gaan zowel ondernemers als consumenten de komende jaren langer op een aansluiting of extra capaciteit wachten dan gewenst."
Het stroomverbruik neemt de laatste tijd snel toe, bijvoorbeeld door de komst van datacenters. In het eerste half jaar was het elektriciteitsverbruik door deze centra even hoog als het gemiddelde verbruik van ongeveer 630.000 huishoudens. En de komende tien jaar wordt meer dan een vervijfvoudiging verwacht van de elektriciteitsvraag door deze centra. Aan de andere kant groeit ook de hoeveelheid duurzame energie die wordt opgewekt met zon- en windparken.
Knelpunten
De capaciteitsproblemen waarvoor Otto waarschuwt, worden nu al zichtbaar. Nu al zit het elektriciteitsnet op verschillende plekken vol, zoals in twee gebieden in Amsterdam. En dit geldt straks waarschijnlijk voor steeds meer plaatsen. Komende jaren neemt de behoefte aan laadpalen ook flink toe. Consumenten gaan ook steeds meer merken dat stroom die zij zelf met zonnepanelen opwekken niet op elk moment van de dag volledig kan worden teruggeleverd aan het net.
Afgelopen tijd bemoeilijkte corona ook nog het werk van Alliander. Toch verwacht Alliander in 2021 door slimmer te plannen meer werk te kunnen verzetten dan vorig jaar. Zo werden werkzaamheden in drukke winkelstraten eerder uitgevoerd, omdat het door de lockdown daar toch rustig was. Otto wil daarnaast dat overheden meer de regierol op zich nemen in de energietransitie om zo te helpen bij al het werk dat gedaan moet worden.
Netbeheerder Stedin heeft met dezelfde vraagstukken te maken. Financieel directeur Danny Benima wijst in een toelichting op het halfjaarverslag van zijn organisatie vooral op de financiële aspecten van de energietransitie. "De verbouwing en uitbreiding van ons energiesysteem als gevolg van de energietransitie en de economische groei kost geld. Dat verhaal wordt steeds duidelijker", geeft hij aan. Hij benadrukt dat meerdere partijen een bijdrage moeten leveren, dus niet alleen de netbeheerders maar bijvoorbeeld ook de overheid en klanten. "Het is een en-en-vraagstuk dat alleen alle partijen samen kunnen oplossen."
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse drankenconcern Diageo, producent van merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys, is bezorgd dat klimaatverandering tot watertekorten kan leiden, waardoor de eigen productie gehinderd wordt.
23 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.
1 uur geledenA CORUÑA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst opgevoerd. Inditex, dat ook achter merken als Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zit, verhoogde de prijzen voor zijn kleding. Maar het Spaanse modeconcern bespaarde ook op de kosten door zich op minder, maar grotere winkels te concentreren. Daardoor gingen de kosten per verkocht kledingstuk omlaag.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Taxi-app Uber heeft woensdag zijn nieuwe hoofdkantoor geopend in het Tripolis Park, in Amsterdam-Zuid. Het Amerikaanse bedrijf heeft daar nu meer dan duizend werknemers en er is ruimte voor nog eens duizend medewerkers in het gebouw.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de Chinese export, die een scherpe daling liet zien. Ook blijven de markten vooral in de greep van de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken, die volgende week op het programma staan.
2 uur geledenSHANGHAI (ANP) - De Aziatische beurzen lieten woensdag een gemengd beeld zien. Beleggers reageerden op tegenvallende handelscijfers uit China. Die wakkerden echter wel de hoop aan op meer maatregelen van de Chinese autoriteiten om de economie te ondersteunen. Zo deden berichten de ronde dat Beijing de grootste banken van het land heeft gevraagd de spaarrentes te verlagen in een poging het haperende economische herstel aan te jagen. Die stap zou een indicatie kunnen zijn dat de Chinese centrale bank overweegt om de officiële rentetarieven te verlagen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben in april iets meer besteed dan een jaar eerder. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens hebben vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten, kleding en schoenen gekocht. Ook voedingsmiddelen, dranken en tabak werden minder gekocht.
3 uur geleden