Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Alleenstaanden lopen huurhuis mis door wetsvoorstel Ollongren'

'Alleenstaanden lopen huurhuis mis door wetsvoorstel Ollongren'

DEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), waarin de toewijzingsgrens voor alleenstaande huurders verlaagd wordt van 39.000 euro naar 35.938 euro, kan voor grote problemen zorgen. Dat schrijven branchevereniging Aedes en de Woonbond. Volgens hen betekent het dat 140.000 alleenstaanden dan niet langer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, omdat ze te veel verdienen.

Volgens de klagers zijn er gelet op de inkomens van alleenstaanden weinig alternatieven. "Middenhuur is er nauwelijks en voor dure vrijesectorhuur en koop verdienen ze te weinig", aldus de organisaties. "Er is woningnood, deze mensen staan vaak al jaren op de wachtlijst. Starters en senioren hebben met deze nieuwe regels geen enkele kans meer op een betaalbaar huis."

In plaats van de twee inkomensgrenzen die het kabinet voorstelt, willen de vertegenwoordigers van woningcorporaties en huurders drie inkomensgrenzen voor woningzoekenden. Voor alleenstaanden zou de grens van 39.000 euro moeten blijven gelden. Voor tweepersoonshuishoudens gaat het om 43.000 euro en voor gezinnen zou de grens op 53.000 euro moeten worden gezet, vinden ze.

Gezinnen

Ollongren houdt naast de verlaging van de grens voor alleenstaanden vast aan een grens van 43.126 euro voor gezinnen. Volgens de Woonbond en Aedes komen daarmee ook grote gezinnen in de problemen. "Verdienen ze net iets meer, dan vallen ze al buiten de boot."

Na de zomer praat de Tweede Kamer over het voorstel. De Woonbond en Aedes weten met hun betoog tegen de verlaging van de inkomensgrens voor alleenstaanden meerdere partijen aan hun zijde. Ook verhuurdersorganisatie IVBN en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten spraken zich uit tegen de aanpassing.

Meer uit Politiek

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

1 dag geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

1 dag geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

1 dag geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

1 dag geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

1 dag geleden
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren geschopt en van een trap geduwd. Partijen willen dat het kabinet met meer plannen tegen geweld in het ov komt, en eerder genomen maatregelen sneller uitvoert.

1 dag geleden
Zuid-Holland wijst bemiddeling in 'impasse' met Lansingerland af

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het voorstel van de gemeente Lansingerland afgewezen om een bemiddelaar in te schakelen voor de 'impasse' waarin de twee partijen zitten. Lansingerland wil duizenden woningen bouwen in een gebied, Bleizo-West, dat de provincie ziet als een mogelijke locatie voor windturbines. Zolang het onderzoek van Zuid-Holland naar de beste plek voor windenergie in Lansingerland loopt, kan de gemeente op drie potentiële locaties hiervoor niets doen.

1 dag geleden