
Alleen bij uitzondering DNA-test mogelijke vaders niet verplicht
DEN HAAG (ANP) - Vermoedelijke biologische vaders moeten meewerken aan een DNA-test als hun mogelijke kind daar om vraagt. Alleen bij uitzonderlijke omstandigheden kan het zijn dat de eventuele biologische vader niet verplicht is om mee te werken aan zo'n test, oordeelde de Hoge Raad vrijdag.
De zaak draait om een 53-jarige man die zijn vermoedelijke vader meermaals tevergeefs had verzocht om een DNA-test te doen. Door deze uitspraak gaat de zaak opnieuw naar een gerechtshof om te beoordelen of de vermoedelijke vader moet meewerken. Eerder oordeelde het hof in hoger beroep dat een uitzondering nodig was, nadat de rechtbank had bepaald dat de mogelijke vader mee moest werken aan het DNA-onderzoek.
Het hof wees op de gevorderde leeftijd van de vader en stelde dat het verkrijgen van zekerheid over het biologische vaderschap belastend voor hem zou zijn. Het zou een "aantasting" kunnen opleveren op zijn welbevinden en gezondheid. Daarnaast telde volgens het hof mee dat het kind de DNA-test niet nodig had vanwege mogelijke medische aandoeningen of omdat de man familiecontact wilde.
De Hoge Raad beaamt dat het in deze zaak gaat om twee tegenover elkaar staande grondrechten: het recht van een kind om te weten van wie het afstamt en het recht van de ouder om dat verborgen te houden en niet onvrijwillig DNA af te staan. Naar mening van de Hoge Raad is de argumentatie van het hof dat deze vader zijn DNA niet hoeft af te staan echter onvoldoende. Alleen in uitzonderlijke gevallen zou dit een argument zijn dat ervoor kan zorgen dat de vader niet verplicht hoeft mee te werken. Volgens de raad weegt het recht om te weten van wie een kind afstamt zwaarder, vooral "om een eigen identiteit en persoonlijkheid te kunnen vormen".
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt donderdag een herdenkingstocht gehouden waarmee officieel de Keti Koti-maand begint. In die maand vragen verschillende organisaties met allerlei activiteiten intensief aandacht voor de slavernijgeschiedenis van Nederland.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd. Ook stelt de mensenrechtenorganisatie na onderzoek dat er nauwelijks toezicht is op de manieren waarop de politie surveilleert. Demonstranten vinden politieoptredens intimiderend en voelen zich belemmerd om te demonstreren.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) heeft woensdag een lijst gepubliceerd van projecten waarin onderzoekers samenwerken met de fossiele industrie. Daaruit blijkt dat bedrijven uit de fossiele sector in totaal 5,7 miljoen euro bijdragen aan projecten. Het gaat onder meer om Shell, TotalEnergies, BP, chemiebedrijf SABIC en het Chinese oliebedrijf Sinopec. Hoewel de UU naar transparantie zegt te streven, blijven veel details nog geheim. Van diverse samenwerkingen blijft onduidelijk waar ze over gaan. Voor de meeste projecten wordt ook niet precies openbaar gemaakt welk bedrag door welk bedrijf wordt betaald.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is "niet blij" met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. "Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet", zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.
13 uur geleden