
Alleen als Biden opzij stapt kans op andere kandidaat Democraten
WASHINGTON (ANP) - Het aarzelende optreden van de Amerikaanse president Joe Biden in het debat met zijn Republikeinse rivaal Donald Trump heeft geleid tot een groeiende roep onder Democraten om zijn kandidatuur in te trekken. "Partijen bestaan om te winnen", zei een ervaren strateeg van de partij tegen The New York Times. "Die man op het podium met Trump kan niet winnen."
Omdat de Democratische voorverkiezingen al voorbij zijn en Biden voldoende kiesmannen heeft om zeker te zijn van zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen, is de keuze om opzij te stappen geheel aan hem. Alleen dan zouden de Democraten een andere kandidaat naar voren kunnen schuiven.
De Democratische conventie in Chicago in augustus zou dan het platform zijn waar de kiesmannen een andere kandidaat aanwijzen. Kanshebbers moeten ter plekke zogeheten floor votes verzamelen en er zouden waarschijnlijk verschillende stemrondes nodig zijn om een andere kandidaat in stelling te brengen voor de presidentsverkiezingen in november.
Harris
De laatste keer dat de Democraten op een dergelijke manier een kandidaat kozen was in 1960, toen John F. Kennedy tijdens de conventie meer kiesmannen achter zich kreeg dan Lyndon B. Johnson.
Direct na het debat volgden al speculaties over wie de kandidatuur van Biden zou kunnen overnemen. Vicepresident Kamala Harris wordt genoemd, maar ook de Californische gouverneur Gavin Newsom, zijn ambtgenoot J.B. Pritzker uit Illinois of die uit Michigan, Gretchen Whitmer.
'Beste kandidaat'
Dat zou betekenen dat bij de conventie een kandidaat wordt aangewezen die niet op het stembiljet stond bij de voorverkiezingen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, denkt Tré Shawn Griffin-Noordermeer, voorzitter van de Democrats Abroad in Nederland. Zo is het in het verleden ook gegaan en als Biden zich terugtrekt, vertrouwt hij erop dat de conventie de beste plek is om nog een vervanger aan te wijzen.
Voorlopig blijft Griffin-Noordermeer wel achter Biden staan, die ook in Nederland de voorverkiezingen ruimschoots won. "Ik blijf erbij dat hij de beste kandidaat is voor nu, gezien de omstandigheden en de tegenstander. Zijn leeftijd is een ding, maar leeftijd brengt ook ervaring met zich mee. Hij kan deze baan aan." Griffin-Noordermeer benadrukt dat hij zo kort na het debat niet met zekerheid namens alle Democraten in Nederland kan spreken, maar zegt dat de mensen die hij heeft gesproken er net zo over denken.
Meer uit Buitenland
UPPSALA (ANP) - In de Zweedse stad Uppsala zijn drie mensen doodgeschoten. De politie heeft dat bevestigd na berichtgeving door Zweedse media. Zender TV4 meldt dat er in een kapsalon is geschoten.
22 minuten geledenMADRID (ANP) - De enorme en langdurige stroomstoring van maandag heeft in Spanje aan zeker vijf mensen het leven gekost. Volgens de Spaanse krant El País kwamen bij Ourense (Galicië) een echtpaar en hun zoon om het leven door koolmonoxidevergiftiging omdat ze een slecht werkende stroomgenerator gebruikten.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Russische militaire inlichtingendienst zit achter een reeks cyberaanvallen in Frankrijk, waaronder die op het campagneteam van president Emmanuel Macron in 2017. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken waren aanvallen ook gericht tegen organisaties in de defensie- en de financiële en economische sector. Ook een sportorganisatie die betrokken was bij de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 werd slachtoffer.
3 uur geledenBERLIJN (ANP) - In tien jaar tijd zijn wereldwijd meer dan 72.000 migranten omgekomen of vermist geraakt tijdens hun reis. Dat staat in een nieuw rapport van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).
5 uur geledenMADRID (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Spaanse regering heeft een commissie aangesteld om de oorzaken van de landelijke stroomstoring te onderzoeken. Premier Pedro Sánchez stelde dat dat nodig is om te voorkomen dat zo'n grote stroomuitval nog eens gebeurt.
6 uur geledenHANOI (ANP/AFP) - Vietnam laat rond het vijftigste jubileum van de val van Saigon ruim 8000 gevangenen vrij. Het gaat volgens een overheidsverklaring ook om 25 buitenlanders met negen verschillende nationaliteiten.
7 uur geledenABU DHABI (ANP/RTR) - Een groep filantropen, waaronder de stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates, heeft een nieuw fonds opgericht om onder meer babysterfte in Afrikaanse landen tegen te gaan. Er is bijna 500 miljoen dollar (440 miljoen euro) vrijgemaakt en door de deelnemers wordt ook nog 100 miljoen dollar direct geïnvesteerd in geboortezorg.
7 uur geleden