Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alle volwassenen in VK kunnen boostershot krijgen

Alle volwassenen in VK kunnen boostershot krijgen

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat alle volwassenen een boostershot aanbieden. Nu krijgen alleen 40-plussers en risicogroepen een extra dosis van een coronavaccin. Het nieuwe advies van vaccinatiecomité JCVI komt op een moment waarop er steeds meer zorgen zijn over de Omikron-variant van het coronavirus.

De booster mag in het Verenigd Koninkrijk voortaan al drie maanden na de tweede prik worden toegediend. Nu geldt er nog een wachtperiode van zes maanden. Verder mogen kinderen van 12 tot en met 15 jaar volledig worden ingeënt. In deze leeftijdscategorie zijn tot heden alleen nog enkele doses toegediend.

De boostershots zullen er volgens het JCVI voor zorgen dat de Britten beter beschermd zullen zijn tegen de Omikron-variant. In het Verenigd Koninkrijk zijn al meerdere besmettingsgevallen met deze zorgelijke variant vastgesteld. Wetenschappers maken zich zorgen over de Omikron-variant omdat ze vrezen dat deze mogelijk besmettelijker is dan andere varianten. Ook is nog niet duidelijk hoe goed de huidige coronavaccins werken tegen de nieuwe virusvariant.

Ouderen en andere risicogroepen

Bij het toedienen van de boosters gaat de prioriteit naar ouderen en andere risicogroepen. De volgorde die daarna wordt gehanteerd is van oud naar jong, wat dus betekent dat 18-jarigen als laatste worden opgeroepen. Ook andere landen hanteren dit beleid bij de boostervaccinaties. Zo ook Nederland, waar op termijn eveneens alle volwassenen aan de beurt komen.

In het Verenigd Koninkrijk hebben sinds december vorig jaar ruim 50,9 miljoen mensen een eerste coronaprik gehaald. Dat is gelijk aan 88,6 procent van de bevolking vanaf 12 jaar. Negen op de tien is volledig gevaccineerd en een op de drie heeft een extra dosis gehad. De eerste boostershots werden halverwege september toegediend.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Kremlin: toespraak Biden werkt destabiliserend

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft de "destabiliserende" opmerkingen van de Amerikaanse president Joe Biden over Oekraïne veroordeeld. Biden beloofde Moskou woensdag in een toespraak een "strenge" reactie in het geval van een Russische militaire aanval op Oekraïne.

5 minuten geleden
Britse minister: Johnson stapt niet op als premier

LONDEN (ANP/RTR) - Premier Boris Johnson gaat niet weg. Dat zei de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid donderdag in antwoord op de vraag of hij zich kandidaat zou willen stellen om premier te worden. "Hij gaat nergens heen", zei Javid op de vraag of hij in de race zou zijn om Johnsons baan over te nemen.

2 uur geleden
Amerikaanse wapens gaan via Baltische staten naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Litouwen, Letland en Estland toestemming gegeven om in de VS gemaakte raketten en andere wapens naar Oekraïne te sturen, melden diverse bronnen aan persbureau Reuters. Het ministerie bevestigt de overdracht, en zegt dat dit ook voor Groot-Brittannië geldt, maar wil niet zeggen om welke wapens het gaat. Joe Biden heeft woensdag tijdens een speech ter ere van zijn eerste jaar als president voorspeld dat Rusland zijn buurland zal binnenvallen.

4 uur geleden
Republikeinen blokkeren herziening kiesstelsel VS

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Republikeinen in de Senaat hebben een door de Amerikaanse president Joe Biden vurig gewenste herziening van het kiesstelsel tegengehouden. Ook een voorstel om de zogeheten filibusterregel aan te passen om deze herziening er alsnog doorheen te krijgen, is afgeschoten. Die regel stelt dat voor veel wetsvoorstellen 60 van de 100 senatoren moeten instemmen met een einde aan het debat voordat er überhaupt kan worden gestemd.

5 uur geleden
Eerste hulpvluchten vertrokken naar Tonga

AUCKLAND/NUKU'ALOFA (ANP) - De eerste humanitaire vluchten zijn onderweg naar Tonga, vijf dagen nadat de eilandstaat in de Stille Oceaan werd getroffen door een vulkaanuitbarsting en een tsunami. Ambtenaren in Australië en Nieuw-Zeeland hebben bevestigd dat twee militaire transportvliegtuigen binnen enkele uren aankomen op de belangrijkste luchthaven van Tonga die net is vrijgemaakt van een laag as die door de uitbarsting neerdaalde.

6 uur geleden
Hackers voeren cyberaanval uit op Rode Kruis

GENÈVE (ANP) - Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is het slachtoffer geworden van een massale cyberaanval. Hackers hebben beslag weten te leggen op gegevens van meer dan 515.000 "extreem kwetsbare mensen", van wie sommigen op de vlucht waren voor conflicten, meldt het ICRC op zijn website.

6 uur geleden
Trump verliest zaak bij hof over dossiers bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een verzoek afgewezen van oud-president Donald Trump om vrijgave van Witte Huis-documenten aan een parlementaire onderzoekscommissie te blokkeren. Dat betekent dat de dossiers kunnen worden vrijgegeven aan de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de bestorming op 6 januari 2021 van het Capitool onderzoekt, zelfs als er nog rechtszaken lopen bij andere rechtbanken.

8 uur geleden