Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alle volwassenen in VK kunnen boostershot krijgen

Alle volwassenen in VK kunnen boostershot krijgen

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat alle volwassenen een boostershot aanbieden. Nu krijgen alleen 40-plussers en risicogroepen een extra dosis van een coronavaccin. Het nieuwe advies van vaccinatiecomité JCVI komt op een moment waarop er steeds meer zorgen zijn over de Omikron-variant van het coronavirus.

De booster mag in het Verenigd Koninkrijk voortaan al drie maanden na de tweede prik worden toegediend. Nu geldt er nog een wachtperiode van zes maanden. Verder mogen kinderen van 12 tot en met 15 jaar volledig worden ingeënt. In deze leeftijdscategorie zijn tot heden alleen nog enkele doses toegediend.

De boostershots zullen er volgens het JCVI voor zorgen dat de Britten beter beschermd zullen zijn tegen de Omikron-variant. In het Verenigd Koninkrijk zijn al meerdere besmettingsgevallen met deze zorgelijke variant vastgesteld. Wetenschappers maken zich zorgen over de Omikron-variant omdat ze vrezen dat deze mogelijk besmettelijker is dan andere varianten. Ook is nog niet duidelijk hoe goed de huidige coronavaccins werken tegen de nieuwe virusvariant.

Ouderen en andere risicogroepen

Bij het toedienen van de boosters gaat de prioriteit naar ouderen en andere risicogroepen. De volgorde die daarna wordt gehanteerd is van oud naar jong, wat dus betekent dat 18-jarigen als laatste worden opgeroepen. Ook andere landen hanteren dit beleid bij de boostervaccinaties. Zo ook Nederland, waar op termijn eveneens alle volwassenen aan de beurt komen.

In het Verenigd Koninkrijk hebben sinds december vorig jaar ruim 50,9 miljoen mensen een eerste coronaprik gehaald. Dat is gelijk aan 88,6 procent van de bevolking vanaf 12 jaar. Negen op de tien is volledig gevaccineerd en een op de drie heeft een extra dosis gehad. De eerste boostershots werden halverwege september toegediend.

Meer uit Buitenland

Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

40 minuten geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

56 minuten geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

1 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

3 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

5 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

6 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

12 uur geleden