
Alle UvA-locaties openen donderdag deuren na tweedaagse sluiting
AMSTERDAM (ANP) - De locaties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) openen donderdag hun deuren weer, na een tweedaagse sluiting. Dat maakte Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur (CvB), woensdagochtend bekend.
Het risico om de deuren te openen is volgens Ten Dam "aanvaardbaar". "Het doorgaan van onderwijs en onderzoek voor alle 42.000 tot 43.000 studenten met tentamens in het vooruitzicht is een enorm belangrijk punt voor ons", zegt ze. "Zolang het aanvaardbaar is, gaan we weer open."
Ten Dam sluit nieuwe protesten niet uit en zegt dat het bestuur de ontwikkelingen "op de voet" volgt. "We doen een enorm beroep op medewerkers en studenten om de rust te bewaren", voegt ze toe.
Demonstraties
De UvA-locaties waren dinsdag en woensdag dicht om de pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen dagen plaatsvonden. Het CvB nam dat besluit nadat maandag een protest dat rustig was begonnen, uitmondde in de bezetting van de Roeterseilandcampus door actievoerders. Uiteindelijk moest de mobiele eenheid (ME) er aan te pas komen om de actievoerders uit het gebouw weg te halen.
Het CvB is de schade aan de Roeterseilandcampus aan het inventariseren. Er zijn onder meer schermen stukgemaakt en bespoten met verf en meubilair gesloopt om barricades van te maken, legt het bestuur uit. De schade van de protesten van vorige week raamde de UvA dit weekend op 1,5 miljoen euro.
Politie
De actievoerders demonstreren sinds vorige week tegen het optreden van Israël in de Gazastrook en eisen dat het bestuur de banden met Israëlische instituten doorsnijdt. Het protest van maandag richtte zich ook op het politie-optreden tijdens de actie van vorige week. Demonstranten vinden dat de politie te hard optrad.
De politie van Amsterdam zegt meerdere klachten te hebben binnengekregen over het optreden van de politie tijdens demonstraties. "Of die leiden tot aangiften, moet nog blijken", aldus een woordvoerster. Ze laat ook weten dat al het geweld dat de politie gebruikt, wordt gemeld en intern wordt onderzocht.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.
3 uur geledenBREDA (ANP) - De politie heeft in Breda een 43-jarige man uit Rijsbergen aangehouden, die mogelijk iets te maken heeft met een explosie bij een bedrijf aan de Oosterstraat, aldus de politie op X.
4 uur geledenHORST (ANP) - In de woning in het Limburgse Horst waar mogelijk een gaskraan was opengedraaid is een overleden persoon aangetroffen. Dat meldt de Limburgse politie op Facebook.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn zaterdagavond tientallen klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het dance- en technofestival Boothstock in het Kralingse Bos. De klachten komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
14 uur geledenPERPIGNAN (ANP) - Door het begin van de vakantie was het zaterdag erg druk op de Franse snelwegen. Op het drukste moment stond er 1086 kilometer file in Frankrijk, meldt de ANWB. De toeristenorganisatie zag onder meer bijna twee uur vertraging op de A9 van Montpellier naar Perpignan.
18 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het doet Nienke Wijnhoven "pijn" dat Jeroen Rietbergen definitief niet wordt vervolgd in de zedenzaak rondom The Voice of Holland. Nu de juridische weg is afgesloten, is het tijd alles te verwerken, schrijft de zangeres op Instagram.
19 uur geledenHOLLYWOOD (ANP) - De Nederlandse film Doodgewoon van regisseur Ronald Zuidinga is dit jaar in de race voor een Studenten Oscar. Dat heeft de Academy in Hollywood, die de prijzen uitreikt, bekendgemaakt. De film is een van de vijftien kanshebbers in de categorie beste dramafilm.
22 uur geleden