Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alle ogen op inflatie aan einde cijferseizoen op beurzen

Alle ogen op inflatie aan einde cijferseizoen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de beurs gaat deze week de aandacht volop uit naar de inflatie. Nadat verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) dit weekeinde al hintten op een stevige rente-ingreep tijdens de volgende vergadering, kan de ontwikkeling van de consumentenprijzen handelaren nog meer zicht geven op wat er gaat gebeuren.

Voor de eurozone komen de eerste cijfers over de inflatie in augustus woensdag naar buiten. In de vroege ochtend maakt het CBS dan ook bekend wat de Nederlandse inflatie was volgens de Europese methode. In juli ging de inflatie weer sterk omhoog nadat de prijzen de maanden ervoor steeds iets minder sterk waren gestegen.

Een dag voor de inflatiecijfers uit de eurozone komt Duitsland al met gegevens over de geldontwaarding in de grootste economie van Europa. Ook België brengt dan inflatiecijfers naar buiten.

ECB

Isabel Schnabel en François Villeroy de Galhau van de ECB gaven op zaterdag tijdens de centralebankiersbijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole aan dat het monetair beleid langer "krap" zal moeten blijven. Daarmee bedoelen ze dat de rente hoger wordt en er geen geld meer in de economie wordt gepompt.

Ook zal er een offer gebracht moeten worden, zei Schnabel die lid is van het uitvoerend bestuur van de ECB. Daarmee doelde ze op het verzwakken van de groei en de mate waarin er banen bijkomen. Doordat de inflatie deze keer een meer wereldwijd karakter heeft dan in het verleden, kunnen centrale banken daar ook minder goed vat op krijgen, waarschuwde ze.

Ook Villeroy de Galhau, de gouverneur van de Banque de France die normaal gematigd is, toonde zich een havik. Hij denkt dat de rente voor het einde van het jaar boven neutraal ligt, wat volgens hem tussen de 1 en 2 procent betekent. Momenteel is de rente 0 procent.

Bedrijvigheid Eurozone

Later in de week volgen ook nog cijfers over de bedrijvigheid in de industrie in verschillende Europese landen en de eurozone. Die gegevens helpen een beeld te vormen van een mogelijke recessie die eraankomt als gevolg van de hoge prijzen.

Qua bedrijfsnieuws staat er niet zo veel te gebeuren op de beurzen. In Amsterdam komen filtertechniekbedrijf NX Filtration en wetenschappelijk uitgever Brill met cijfers, net als games- en reclamebedrijf Azerion. Buiten de landsgrenzen openen het Chinese internetconcern Baidu en de Amerikaanse techbedrijven Hewlett Packard Enterprise, HP en Broadcom de boeken. Ook winkelketen Best Buy geeft een kwartaalupdate.

Meer uit Financieel

Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.

21 minuten geleden
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet

AMSTERDAM (ANP) - Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. De 54 winkels, waar in totaal zo'n 1100 mensen werken, blijven voorlopig wel open. Een door de rechter aangestelde curator gaat kijken of er nog een doorstart inzit.

1 uur geleden
McDonald's wil over enkele jaren 50.000 restaurants hebben

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

1 uur geleden
FNV: 24 uursstaking bij ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendoorn

HELLENDOORN (ANP) - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn gaat donderdagochtend vanaf 07.00 uur, 24 uur lang plat, meldt FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een goede cao bij hun moederbedrijf Unilever.

2 uur geleden
Google lanceert nieuw model voor kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google komt met een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI). Het model heeft de naam Gemini gekregen. Google zelf noemt de lancering "een grote mijlpaal in de ontwikkeling van AI en het begin van een nieuw tijdperk voor ons".

2 uur geleden
Wall Street veert op na banenrapport ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street verwerkten een meevallend rapport van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat cijfer geldt als een voorproefje van het belangrijke arbeidsmarktrapport van de overheid dat vrijdag wordt gepubliceerd.

3 uur geleden
ACM adviseert om vast energiecontract af te sluiten

DEN HAAG (ANP) - Met het einde van het prijsplafond in zicht, adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mensen die zekerheid willen om een vast energiecontract af te sluiten. Volgens de toezichthouder liggen de prijzen van vaste contracten momenteel onder het huidige prijsplafond. Ook zijn die contracten nu goedkoper dan variabele contracten.

3 uur geleden