Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alle ogen op inflatie aan einde cijferseizoen op beurzen

Alle ogen op inflatie aan einde cijferseizoen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de beurs gaat deze week de aandacht volop uit naar de inflatie. Nadat verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) dit weekeinde al hintten op een stevige rente-ingreep tijdens de volgende vergadering, kan de ontwikkeling van de consumentenprijzen handelaren nog meer zicht geven op wat er gaat gebeuren.

Voor de eurozone komen de eerste cijfers over de inflatie in augustus woensdag naar buiten. In de vroege ochtend maakt het CBS dan ook bekend wat de Nederlandse inflatie was volgens de Europese methode. In juli ging de inflatie weer sterk omhoog nadat de prijzen de maanden ervoor steeds iets minder sterk waren gestegen.

Een dag voor de inflatiecijfers uit de eurozone komt Duitsland al met gegevens over de geldontwaarding in de grootste economie van Europa. Ook België brengt dan inflatiecijfers naar buiten.

ECB

Isabel Schnabel en François Villeroy de Galhau van de ECB gaven op zaterdag tijdens de centralebankiersbijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole aan dat het monetair beleid langer "krap" zal moeten blijven. Daarmee bedoelen ze dat de rente hoger wordt en er geen geld meer in de economie wordt gepompt.

Ook zal er een offer gebracht moeten worden, zei Schnabel die lid is van het uitvoerend bestuur van de ECB. Daarmee doelde ze op het verzwakken van de groei en de mate waarin er banen bijkomen. Doordat de inflatie deze keer een meer wereldwijd karakter heeft dan in het verleden, kunnen centrale banken daar ook minder goed vat op krijgen, waarschuwde ze.

Ook Villeroy de Galhau, de gouverneur van de Banque de France die normaal gematigd is, toonde zich een havik. Hij denkt dat de rente voor het einde van het jaar boven neutraal ligt, wat volgens hem tussen de 1 en 2 procent betekent. Momenteel is de rente 0 procent.

Bedrijvigheid Eurozone

Later in de week volgen ook nog cijfers over de bedrijvigheid in de industrie in verschillende Europese landen en de eurozone. Die gegevens helpen een beeld te vormen van een mogelijke recessie die eraankomt als gevolg van de hoge prijzen.

Qua bedrijfsnieuws staat er niet zo veel te gebeuren op de beurzen. In Amsterdam komen filtertechniekbedrijf NX Filtration en wetenschappelijk uitgever Brill met cijfers, net als games- en reclamebedrijf Azerion. Buiten de landsgrenzen openen het Chinese internetconcern Baidu en de Amerikaanse techbedrijven Hewlett Packard Enterprise, HP en Broadcom de boeken. Ook winkelketen Best Buy geeft een kwartaalupdate.

Meer uit Financieel

Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet.

55 minuten geleden
Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

ANTWERPEN (ANP) - Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf dat hij toen nog leidde. "Ik heb twee jaar moeten wachten tot deze rechtszaak", vertelt hij aan het ANP. "Ik blijf erbij dat er niets te verwijten is aan mij."

1 uur geleden
Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.

1 uur geleden
Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

1 uur geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

2 uur geleden
Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

2 uur geleden
Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

SESTO SAN GIOVANNI (ANP/BELGA) - Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

3 uur geleden