
Alle NS-treinen staan vrijdag stil door regionale staking
UTRECHT (ANP) - Door de regionale staking bij NS-personeel rijden vrijdag helemaal geen treinen van het vervoersbedrijf. De NS ziet geen mogelijkheid om op een veilige manier een dienstregeling op te tuigen, omdat veel treinen dagelijks door meerdere regio's rijden. Het bedrijf zegt dit "buitengewoon vervelend" te vinden voor reizigers.
De vakbonden FNV, VVMC en CNV hebben voor vrijdag stakingen gepland in de regio's west en noordwest, waar de Randstad voor een groot deel onder valt. Ze zegden woensdag toe dat ze opnieuw met de NS in gesprek gaan over een nieuwe cao, maar wilden de acties niet opschorten.
NS-medewerkers leggen ook volgende week twee dagen het werk neer, acties die naar verwachting eveneens grote gevolgen gaan hebben voor het landelijke treinverkeer. Dinsdag zijn de regio's oost, zuid en noord aan de beurt. Donderdag vinden stakingen plaats in de regio midden, waar Utrecht onder valt. Bij de vorige staking in Midden-Nederland lag nagenoeg al het NS-treinverkeer in het land stil.
Teleurstelling
De NS is teleurgesteld dat de stakingen doorgaan. Toch vindt het ov-bedrijf het belangrijk om verder te gaan met de cao-gesprekken. "NS wil een goede cao overeenkomen. Goed voor collega's die de kosten van het levensonderhoud en de werkdruk hebben zien stijgen. En goed voor NS, dat nog voor grote opgaven staat", staat in een verklaring op de website. Met dat laatste verwijst de onderneming naar de financiële situatie. Zonder overheidssteun zou de NS over het eerste halfjaar 225 miljoen euro verlies hebben geleden.
De bereidheid van vakbonden om weer te gaan onderhandelen over een nieuwe cao volgt op een nieuw bod van de NS. De lonen zouden daarin per 1 juli met terugwerkende kracht 5 procent omhoog aan. Met de jaarwisseling zou daar nog 2,5 procent bij komen. Daarnaast toont het bedrijf zich bereid een minimumloon van 14 euro vast te leggen in de cao. Ook wil de directie "afspraken maken hoe om te gaan met de onzekerheid van de inflatieontwikkeling".
FNV zei dat de NS nog grote stappen moet zetten voordat de vakbond de achterban een goed onderhandelingsresultaat kan voorleggen. CNV liet weten dat kaderleden positief hebben gereageerd, maar dat vooral op het vlak van inflatie nog veel vragen blijven staan.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
7 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
10 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
11 uur geleden