Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.

Zo'n negentig demonstranten werden na hun aanhouding naar een andere locatie gebracht en daar direct weer vrijgelaten. Veertig mensen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg, en moesten langer blijven. Zaterdagavond laat konden ook zij weer vertrekken. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak verder afhandelen, aldus de woordvoerder.

De demonstranten konden op Koningsdag kort na 12.00 uur de snelweg op lopen, nadat acht voertuigen op twee locaties de A10 blokkeerden. Volgens de politie gebeurde dit "op levensgevaarlijke wijze", waardoor het verkeer stil kwam te staan. De demonstratie was niet toegestaan en de politie maakte snel de weg weer vrij. De auto's die de actievoerders gebruikten voor de demonstratie zijn in beslag genomen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie na afloop "geweldig geslaagd".

Meer uit Binnenland

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

AMSTERDAM (ANP) - Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Dat gebeurde buiten het pand van de universiteit op het moment dat de betogers werden teruggedrongen door de politie. De politie kan niet zeggen of er iemand is opgepakt.

2 uur geleden
Heidema herbenoemd als commissaris van de Koning in Overijssel

DEN HAAG (ANP) - Andries Heidema kan beginnen aan zijn tweede periode van zes jaar als commissaris van de Koning in Overijssel. Nadat de leden van Provinciale Staten hem eind maart hadden voorgedragen voor herbenoeming, is dat nu geformaliseerd via een koninklijk besluit. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nam de voordracht uit Overijssel zoals verwacht over.

2 uur geleden
Politie dringt betogers pro-Palestijns protest UvA naar achteren

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid van de politie dringt betogers van het pro-Palestijnse studentenprotest op de Roeterseilandcampus in Amsterdam een stuk naar achteren. Hierbij zijn ook enkele betogers geslagen, ziet een verslaggever van het ANP.

2 uur geleden
ME viel pand UvA binnen om studenten weg te halen, geen ontruiming

AMSTERDAM (ANP) - De Mobiele Eenheid (ME) van de politie is het pand op de Roeterseilandcampus van de UvA binnengevallen om studenten die daar binnen zijn en weg willen op te halen, zegt een politiewoordvoerder. Er is geen sprake van een ontruiming van het universiteitsgebouw.

3 uur geleden
Mobiele Eenheid valt pand UvA binnen

AMSTERDAM (ANP) - De Mobiele Eenheid (ME) is om 15.25 uur het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) binnengevallen op de Roeterseilandcampus. Daar was sinds maandagmiddag een protest gaande, demonstranten hadden verschillende ingangen gebarricadeerd.

3 uur geleden
Verdachte Schammenkamp in Spanje al eens veroordeeld in drugszaak

ROTTERDAM (ANP) - Verdachte Jalal O. (35), die ontkent iets te maken te hebben met drugsproductie in de geƫxplodeerde garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam, is al eerder veroordeeld geweest in een drugszaak. In november 2022 is hij in een Spaanse zaak veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf, bleek maandag in de rechtbank in Rotterdam.

3 uur geleden
Demonstranten in gang College van Bestuur UvA

AMSTERDAM (ANP) - In het ABC-gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus hebben demonstranten verschillende gangen gebarricadeerd. Een van de plekken waar ze tot zijn doorgedrongen is de gang waar het College van Bestuur van de universiteit huisvest, is te zien op beelden van een ANP-fotograaf.

4 uur geleden