Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alle federale gevangenissen VS in lockdown na bendegeweld

Alle federale gevangenissen VS in lockdown na bendegeweld

WASHINGTON (ANP/RTR) - Alle gedetineerden in Amerikaanse federale gevangenissen mogen voorlopig hun cellen niet verlaten. De autoriteiten kondigden een lockdown af nadat in een instelling in Texas dodelijk bendegeweld was uitgebroken. Meer dan 134.000 gedetineerden in ruim 120 gevangenissen worden getroffen door de maatregel.

Het geweld brak volgens Amerikaanse media maandagochtend (lokale tijd) uit in een instelling bij de stad Beaumont. Vier gedetineerden moesten naar het ziekenhuis. Twee van hen kwamen te overlijden.

Bronnen zeggen tegen de New York Times dat de beruchte Latijns-Amerikaanse bende MS-13 betrokken was bij het incident in Texas. Gevangenisautoriteiten zouden willen voorkomen dat rivaliserende bendes in meerdere gevangenissen wraak nemen.

De Amerikaanse gevangenisdienst Bureau of Prisons hoopt met de uitzonderlijke maatregel "de goede orde in onze instellingen te garanderen". Het is nog onduidelijk hoe lang de lockdown precies van kracht blijft. De autoriteiten verwachten dat het "van korte duur" zal zijn.

Meer uit Buitenland

Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

AMMAN (ANP) - De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een "onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren" in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag. Een dag eerder nog sprak Abdullah in hoofdstad Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de spanningen in het Midden-Oosten.

23 minuten geleden
Franse minister: nog werk nodig voor wapenstilstand Gazastrook

CAÏRO (ANP/RTR) - Er moet nog werk verricht worden om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te realiseren. De Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné heeft dat verklaard, nadat hij in Caïro van zijn Egyptische ambtgenoot de laatste informatie over de onderhandelingen had gekregen.

27 minuten geleden
Hamas reageert 'snel' op voorstel over staakt-het-vuren in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas reageert "binnen een zeer korte periode" op het jongste voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge functionaris van de Palestijnse groepering heeft dit woensdag verklaard, zonder te specificeren wanneer de reactie precies komt.

1 uur geleden
Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) hebben woensdag gevechten plaatsgevonden tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook. De oproerpolitie greep uiteindelijk in en verdreef de tegendemonstranten.

4 uur geleden
EU-chef noemt politie-ingrijpen in Georgië onaanvaardbaar

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie heeft de regering van Georgië opgeroepen om geen geweld te gebruiken tegen betogers. EU-buitenlandchef Josep Borrell schrijft op X dat hij het politieoptreden van dinsdag "sterk veroordeelt".

5 uur geleden
Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

TSBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

5 uur geleden
VS vinden dat Hamas snel akkoord moet gaan met voorstel bestand

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering vindt dat Hamas nu stappen moet zetten in de onderhandelingen over een bestand met Israël. De Israëlische regering heeft een voorstel gedaan en het is nu aan Hamas om daarop te reageren, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorafgaand aan een gesprek met de Israëlische president Isaac Herzog.

5 uur geleden