Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ali G. moet langer wachten op berechting in afpersingszaak Hedel

Ali G. moet langer wachten op berechting in afpersingszaak Hedel

ARNHEM (ANP) - Tegen de zin van hoofdverdachte Ali G. (36) gaat de rechtbank in Arnhem de zaak rond de afpersing van fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel voorlopig nog niet inhoudelijk behandelen. G. vroeg de rechtbank maandag tevergeefs vast te houden aan 21 februari, de oorspronkelijke startdatum van zijn strafproces. "Ik zit al 22 maanden vast en ik wil graag duidelijkheid hebben", zei G. Hij noemde het "belachelijk" dat hij langer zou moeten wachten.

G. werd in december in zijn cel aangehouden op basis van nieuwe verdenkingen. Justitie verdenkt de man uit Bussum dat hij vanuit de gevangenis opdracht gaf voor het schieten op vier woningen in de Bommelerwaard en het in brand steken van een huis in Tiel in mei en juni vorig jaar. De vijf woningen zijn van werknemers van het fruitbedrijf. Medewerkers van het bedrijf worden al sinds 2019 bedreigd, nadat ze een lading cocaïne hadden gevonden in een van de fruittransporten en de politie hadden ingelicht. De aanslagen zouden represailles zijn.

De rechtbank wil ook de nieuwe verdenkingen meenemen in de strafzaak tegen G. "We zien wel degelijk de samenhang tussen de onderzoeken waarbij G. steeds als verdachte in beeld komt", zei de voorzitter van de rechtbank. Ook het Openbaar Ministerie had aangedrongen op een gelijktijdige behandeling van alle zaken. Wat het OM betreft kan dat in juli.

Zeven verdachten

G. ontkent dat hij bij de aanslagen betrokken is. Zijn advocaat Bénédicte Ficq gaat voor vrijspraak voor haar cliënt pleiten, kondigde ze maandag aan tijdens de inleidende zitting. Zij hamerde erop dat verdachten recht hebben op afdoening van hun zaak binnen een redelijke termijn.

Voor het schieten op vier woningen in de Bommelerwaard en het in brand steken van een huis in Tiel zijn vorig jaar zeven verdachten aangehouden. Ali G. en zijn jongere halfbroer Yassine A. (21) zaten toen al vast voor de Hedel-zaak, die al elf verdachten telde.

Meer uit Binnenland

XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

5 minuten geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

52 minuten geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

1 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

1 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

1 uur geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. Ook bij een portiek aan de Ookmeerweg in Amsterdam Nieuw-West vond een ontploffing plaats.

1 uur geleden
Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

2 uur geleden