Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alfen en Amerikaanse winkelverkopen centraal op Damrak

Alfen en Amerikaanse winkelverkopen centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Alfen. De fabrikant van laadpalen en opslagsystemen gaf een omzetwaarschuwing vanwege uitdagende marktomstandigheden. Het bedrijf, dat volgende week met resultaten komt, voorziet nu voor het hele jaar een omzet van tussen de 490 miljoen en 520 miljoen euro. Eerder werd gerekend op een omzet van tussen de 540 miljoen en 600 miljoen euro.

Daarnaast wordt uitgekeken naar de Amerikaanse winkelverkopen over juli, die later op de dag bekend worden gemaakt. Dat cijfer geeft mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Het Amerikaanse doe-het-zelf-concern Home Depot komt later op de dag met kwartaalresultaten.

Ook houdt de Russische centrale bank dinsdag een noodvergadering. De bijeenkomst volgt op de forse waardedaling van de roebel. De munt is gezakt tot het laagste niveau sinds de Russische invasie van Oekraïne. Vorige maand verhoogde de centrale bank de rente al met 1 procentpunt tot 8,5 procent om de waarde van de roebel te stutten.

Renteverlaging China

In China kwam de centrale bank dinsdag met een verrassende renteverlaging. De stap ging vooraf aan een reeks van tegenvallende macro-economische cijfers. Zo bleek dat de winkelverkopen en de industriële productie vorige maand minder sterk zijn gestegen dan verwacht. Door de leenkosten te verlagen hopen de Chinese beleidsmakers de kwakkelende economie aan te jagen. Beleggers waren niet onder de indruk van de steunmaatregelen en de beurzen in Hongkong en Shanghai zakten 1,1 en 0,6 procent.

De AEX-index op het Damrak koerst af op een kleine openingswinst. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting hoger beginnen. De Nikkei in Tokio eindigde 0,6 procent in de plus, dankzij een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie in het tweede kwartaal. Ook de Japanse chipbedrijven wonnen terrein na de stevige koerswinsten in de Amerikaanse chipsector. In Amsterdam zullen de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI daar mogelijk ook van profiteren.

Euro- en oliekoers

TKH Group staat ook in de belangstelling. Het technologiebedrijf zag de omzet in de eerste jaarhelft met ruim 5 procent stijgen. Topman Alexander van der Lof sprake van goede prestaties van het bedrijf. Het orderboek groeide tot een recordniveau van 1 miljard euro.

De euro was 1,0910 dollar waard, tegen 1,0920 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 82,58 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 86,34 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

21 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

22 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden