Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Albert Heijn-moeder stelt beleggers op Amsterdamse beurs teleur

Albert Heijn-moeder stelt beleggers op Amsterdamse beurs teleur

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize is woensdag als grootste verliezer van de AEX-index van de Amsterdamse beurs geëindigd. Het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn kon de opgelopen kosten niet volledig compenseren met hogere verkoopprijzen, wat de winstmarges raakte.

Ahold Delhaize sloot uiteindelijk 5,2 procent lager. Het bedrijf meldde dat de omzet in het eerste kwartaal gestegen was, maar topman Frans Muller benadrukte dat het ook de rol van het supermarktconcern is "om de prijzen zo laag mogelijk te houden". Webwinkel bol.com, een onderdeel van Ahold Delhaize dat apart naar de beurs gaat, zette 7 procent minder om dan een jaar eerder.

De AEX-index zelf eindigde met een aanzienlijke winst van 1,9 procent op 682,70 punten. Met name de chipfondsen ASML, ASMI en Besi waren in trek, met winsten tot 5,2 procent. De sterkste stijger was techinvesteerder Prosus (plus 7,1 procent), die wat herstelde van de eerdere verliezen na zorgen over het Chinese internet- en gamesconcern Tencent. Daarin heeft Prosus een groot belang.

Alfen

In de MidKap maakte Alfen goede sier met zijn resultaten over het afgelopen kwartaal. De energiespecialist blijft profiteren van de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto's en zag de omzet flink stijgen. Het aandeel eindigde 16 procent hoger. De index voor middelgrote beursfondsen zelf steeg 1,8 procent tot 988,34 punten.

De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 2,2 procent. In Frankfurt steeg TUI 3 procent. Het grootste reisbureau ter wereld verwacht dit jaar weer winst te maken dankzij een herstel van de vakantieboekingen na de coronapandemie. Thyssenkrupp dikte ruim 11 procent aan. Het Duitse industriële concern verhoogde zijn omzetverwachting na sterke kwartaalcijfers.

Bayer

Bayer zakte 6,2 procent. De Amerikaanse regering heeft het Hooggerechtshof gevraagd om het beroep van het Duitse chemieconcern tot afwijzing van claims van consumenten die beweren kanker te hebben gekregen van de onkruidverdelger Roundup, niet in overweging te nemen.

In Zürich daalde Roche 7,3 procent na tegenvallende onderzoeksresultaten van een nieuw kankermedicijn van de Zwitserse farmaceut. Swedish Match steeg bijna 9 procent in Stockholm. De Zweedse producent van rookvrije tabak is akkoord gegaan met een overnamebod van dik 15 miljard euro door de Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris.

De euro was 1,0554 dollar waard, tegen 1,0541 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 5,6 procent meer op 105,34 dollar. Brentolie werd 5 procent duurder op 107,51 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

2 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

3 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

4 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

4 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

6 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

9 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

10 uur geleden