Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alarmcentrale Eurocross waarschuwt voor rabiës op reis

Alarmcentrale Eurocross waarschuwt voor rabiës op reis

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse alarmcentrale Eurocross Assistance waarschuwt reizigers voor het oplopen van rabiës, oftewel hondsdolheid. De ziekte wordt verspreid door een besmet dier, bijvoorbeeld via een lik of beet. Voor de coronapandemie nam het aantal Nederlanders dat rabiës kreeg op reis in het buitenland toe. Nu het aantal buitenlandse reizen weer toeneemt, wil de alarmcentrale een nieuwe stijging in rabiësmeldingen voorkomen.

Tussen 2016 en 2018 verdubbelde het aantal meldingen van rabiës van 163 naar 342, zag Eurocross. In de eerste helft van 2022 zijn 116 meldingen binnengekomen. De meeste zijn afkomstig uit Colombia, Mexico, Thailand en Costa Rica. "In de helft van de gevallen komt dat doordat zij een dier hebben gevoerd of aangehaald."

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen de meeste Nederlandse patiënten met hondsdolheid het virus in het buitenland op. In de afgelopen veertig jaar zijn volgens het gezondheidsinstituut in Nederland vijf mensen overleden aan rabiës. Wereldwijd gaan elk jaar zo'n 50.000 mensen dood aan de ziekte.

Medicatie slecht voorhanden

Iemand die mogelijk in contact is gekomen met hondsdolheid moet onmiddellijk behandeld worden, vertelt Eurocross. "Dit is van essentieel belang, want bij uitbraak is de infectie altijd dodelijk." In sommige vakantielanden is medicatie tegen rabiës slecht voorhanden, waardoor de reis abrupt beëindigd moet worden.

"Een goede manier om gedoe te voorkomen is vooraf vaccineren", zegt Floriana Luppino, arts bij Eurocross. Als de reiziger dan later nog gebeten wordt door een dier met hondsdolheid, dan is slechts nog een boostervaccin nodig. Ook raadt Eurocross aan om contact met dieren te mijden in landen waar rabiës voorkomt, zoals in sommige landen in Europa, in Afrika, Azië en bepaalde delen van Midden- en Zuid-Amerika. "Niet alleen honden, katten en apen kunnen rabiës bij zich dragen, maar ook vleermuizen."

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

1 dag geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

2 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

2 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

2 dagen geleden
Gehandicaptenzorg mist aandacht en hekelt bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland mist in het coalitieakkoord aandacht voor mensen met een beperking "en de stappen die nodig zijn om hen betekenisvol te laten meedoen in de samenleving". Dat bezuinigingen op de gehandicaptenzorg gewoon doorgaan en daarbij ook wordt gekort op het arbeidsmarktbeleid in de zorg, vindt de organisatie teleurstellend.

2 dagen geleden