Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al-Qaeda publiceert boek over planning aanslagen 11 september

Al-Qaeda publiceert boek over planning aanslagen 11 september

CAÏRO (ANP/DPA) - Het terroristische netwerk al-Qaeda heeft een boek uitgebracht met een gedetailleerde tijdlijn die leidde tot de aanslagen met verschillende vliegtuigen op Amerikaanse doelwitten op 11 september 2001, waarbij op drie plaatsen bijna 3000 mensen om het leven kwamen. Het boek verschijnt op de 21e verjaardag van de aanslagen en is geschreven door Abu Muhammad al-Masri, een hooggeplaatst al-Qaeda-lid dat naar verluidt in 2020 in Iran is vermoord.

Het boek wordt online verspreid door de media-afdeling van al-Qaeda, As-Sahab. In het bijna 250 pagina's tellende boek schrijft al-Masri dat al-Qaeda zich had voorbereid op een aanval op Amerikaanse belangen sinds het in 1996 voet aan wal zette in Afghanistan, met als doel de VS mee te slepen in een langdurige uitputtingsoorlog. Het idee ontstond toen een Egyptische piloot voorstelde om een ​​burgervliegtuig met duizenden liters ontvlambaar materiaal naar 'een belangrijk en symbolisch Amerikaans gebouw' te vliegen.

Een aantal al-Qaeda-militanten werd in 1998 uitgekozen om speciale gevechtstraining te ondergaan, waarop ze naar luchtvaartscholen in verschillende delen van de wereld werden gestuurd. Op 11 september 2001 kaapten zij vier vliegtuigen en stortten die neer op verschillende locaties in de VS. De aanslagen leidden tot de door de VS geleide militaire interventie in Afghanistan.

Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri werd meer dan een maand geleden in Afghanistan gedood bij een gerichte Amerikaanse luchtaanval. Al-Zawahiri nam het in 2011 over nadat Osama bin Laden door Amerikaanse speciale troepen werd vermoord in zijn schuilplaats in Pakistan. De groepering heeft nog geen nieuwe leider benoemd.

Meer uit Buitenland

Hongaarse toprechter genoemd als nieuwe president na schandaal

BOEDAPEST (ANP/BLOOMBERG) - De Hongaarse regeringspartij Fidesz schuift een nieuwe kandidaat naar voren om de opgestapte Katalin Novák te vervangen. Het gaat om Tamás Sulyok, de voorzitter van het Constitutionele Hof.

58 minuten geleden
Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

1 uur geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

2 uur geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

2 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

2 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

3 uur geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

4 uur geleden