Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Al-Qaeda-leider Khalid Batarfi opgepakt'

'Al-Qaeda-leider Khalid Batarfi opgepakt'

SANAA (ANP/AFP) - De leider van de gevaarlijke Jemenitische tak van terreurorganisatie al-Qaeda zit al maanden vast. Khalid Batarfi zou volgens VN-experts in oktober zijn opgepakt bij een operatie in de stad Al Ghaydah. Zijn rechterhand Saad Atef al-Awlaqi kwam toen om het leven.

Batarfi trad minder dan een jaar geleden aan als leider van al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAS). De organisatie, die ook buiten Jemen actief is, heeft onder meer de verantwoordelijkheid opgeëist voor een schietpartij op een Amerikaanse marinebasis in 2019. Toen schoot een Saudische militair in Florida drie van zijn Amerikaanse collega's dood.

De VS zien AQAS als een extreem gevaarlijk jihadistisch netwerk en proberen belangrijke jihadisten uit te schakelen. De twee vorige leiders van de terreurorganisatie kwamen allebei om het leven door Amerikaanse luchtaanvallen. Batarfi verscheen in meerdere video's van al-Qaeda en wordt door de Amerikaanse autoriteiten gezien als een internationale terrorist.

AQAS heeft de arrestatie van Batarfi niet bevestigd. De VN-experts treden in een rapport aan de Veiligheidsraad ook niet in detail over wat hem precies is overgekomen of waar hij nu is. De jihadistenleider zou volgens onbevestigde berichten door Jemenitische troepen zijn overgedragen aan buurland Saudi-Arabië.

Meer uit Buitenland

Gat in ozonlaag boven Zuidpool was haast nooit zo groot

PARIJS (ANP) - Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is haast nog nooit zo groot geweest als nu. Het gat is 26 miljoen vierkante kilometer in omvang, oftewel bijna drie keer Brazilië, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag.

51 minuten geleden
NAVO's wapen- en munitievoorraad raakt op, meldt topman Bauer

WARSCHAU (ANP/RTR) - De bodem van de wapen- en munitievoorraad van de NAVO is door de oorlog in Oekraïne in zicht volgens NAVO-topman Rob Bauer. De Nederlandse luitenant-admiraal Bauer vindt dat de defensie-industrie de productie van uitrusting en munitie flink moet opschroeven. Hij zei dit op een conferentie in Warschau, het Warschau Veiligheidsforum.

1 uur geleden
Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

4 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

5 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

5 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

5 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

5 uur geleden