Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al-Jazeera naar Internationaal Strafhof om dood journalist

Al-Jazeera naar Internationaal Strafhof om dood journalist

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het televisienetwerk al-Jazeera heeft dinsdag bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een aanklacht neergelegd over de dood van de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh. Zij werd op 11 mei doodgeschoten tijdens een operatie van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De bekende verslaggever is volgens Israël waarschijnlijk tijdens een vuurgevecht per ongeluk doodgeschoten door een Israëlische militair, maar volgens haar werkgever is er geen sprake van twijfel. Al-Jazeera spreekt van een "brute moord" die deel uitmaakt van een bredere campagne om het medium het zwijgen op te leggen.

Het strafhof is niet verplicht om zaken te behandelen die door landen of andere partijen worden voorgelegd. Israël werkt niet mee aan externe onderzoeken naar de dood van de journalist. "Niemand zal soldaten van het Israëlische leger onderzoeken en niemand zal ons preken geven over moraal in de oorlogsvoering, zeker niet al-Jazeera", laat premier Yair Lapid weten in een reactie op de stap van het televisienetwerk. Israël heeft zich niet aangesloten bij het ICC.

Al-Jazeera zegt bewijs te hebben dat Abu Akleh en haar collega's rechtstreeks werden beschoten. Op het moment dat de verslaggever werd geraakt, was het Israëlische leger bezig met een militaire operatie. Volgens al-Jazeera vond er geen vuurgevecht plaats op de weg waar de journalist was en waren daar ook geen andere mensen. De filmploeg zou bovendien in het volle zicht zijn geweest van het leger en met hun kleding duidelijk hebben gemaakt dat ze van de pers waren.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei eerder dat hij wil dat het ICC zich buigt over Abu Aklehs dood. Voor het ICC is de staat Palestina sinds 2015 aangesloten. De Palestijnse autoriteiten houden Israël verantwoordelijk voor haar overlijden.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

1 uur geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

3 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

4 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

4 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

7 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

7 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

9 uur geleden