Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al Jazeera-journaliste komt om bij strijd Westelijke Jordaanoever

Al Jazeera-journaliste komt om bij strijd Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Journaliste Shireen Abu Akleh, een bekende verslaggeefster van de Arabische zender Al Jazeera, is woensdagochtend doodgeschoten bij schermutselingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De nieuwszender en de Palestijnse autoriteiten zeggen dat ze is gedood door het Israëlische leger. Premier Naftali Bennett van Israël zegt dat het vermoedelijke Palestijnse schutters waren.

Abu Akleh deed verslag van een inval in een vluchtelingenkamp in de buurt van Jenin. Bij een confrontatie tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnse strijders kreeg ze een kogel door het hoofd, aldus de Palestijnse autoriteiten. Twee andere journalisten zouden gewond zijn geraakt. Het gaat om een producer van Al Jazeera en een journalist van een Palestijnse krant.

Een fotograaf van het Franse persbureau AFP was ter plaatse toen Abu Akleh stierf. Die bevestigt dat de 51-jarige vrouw is doodgeschoten door Israëlische militairen en meldt dat ze een persvest droeg.

Israëlische autoriteiten

De Israëlische autoriteiten weerspreken die lezing. "Volgens de informatie die wij hebben gekregen lijkt het waarschijnlijk dat gewapende Palestijnen, die in het wilde weg het vuur hadden geopend, verantwoordelijk zijn voor de onfortuinlijke dood van de journalist", aldus premier Bennett.

Buitenlandminister Yair Lapid zei eerder de dood van Abu Akleh te betreuren en bood aan een gezamenlijk onderzoek te starten met de Palestijnse autoriteiten, maar die hebben dat aanbod vooralsnog afgewezen, zegt Bennett. Het Israëlische leger gaat volgens hem ondertussen door met "zijn antiterreuroperaties om de golf van dodelijke terreur te stoppen en om de veiligheid van de burgers van Israël te herstellen".

Onderzoek

Al Jazeera roept de internationale gemeenschap op Israël verantwoordelijk te houden voor Abu Aklehs dood. "Bij een flagrante moord, in strijd met internationale wetten en normen, hebben de Israëlische bezettingstroepen in koelen bloede de correspondent van Al Jazeera in Palestina vermoord", staat in een verklaring van de in Qatar gevestigde zender. De Palestijnse autoriteiten spreken van een "executie".

Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides had de vrouw de Palestijnse en Amerikaanse nationaliteit. "Ik moedig een diepgravend onderzoek aan naar de omstandigheden rond haar dood en het verwonden van ten minste een andere journalist vandaag in Jenin", twitterde hij.

Meer uit Buitenland

Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

24 minuten geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

3 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

3 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

3 uur geleden
Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

5 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

7 uur geleden