Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al bijna 10 procent bevolking La Palma gevlucht voor vulkaan

Al bijna 10 procent bevolking La Palma gevlucht voor vulkaan

MADRID (ANP/DPA) - Op het Canarische eiland La Palma heeft inmiddels bijna 10 procent van de bevolking moeten vluchten voor een vulkaanuitbarsting, die ruim een maand geleden begon. Het jongste etmaal dwongen de autoriteiten ongeveer 500 inwoners hun woningen te verlaten. Het totale aantal geëvacueerden komt daarmee op zo'n 7500.

Een einde aan de vulkaaneruptie in het zuiden van het eiland is nog niet in zicht. Er wordt dan ook rekening gehouden met meer ontruimingen. Hele buurtschappen en het dorp Todoque zijn al door de aanhoudende stroom lava verzwolgen. Nu dreigt het centrum van het dorp La Laguna te worden opgeslokt door de gloeiend hete massa.

Een groot deel van de ontheemden zal nooit meer kunnen terugkeren op de plek waar ze hebben gewoond. Hun huizen zijn verwoest en het duurt vele jaren voordat op de afgekoelde lava weer kan worden gebouwd.

Volgens de jongste cijfers zijn bijna 2200 gebouwen vernietigd, en vele hectares bananenplantages. Inmiddels is bijna 9 vierkante kilometer bedekt door lava van de uitbarsting, die op 19 september begon in de Cumbre Vieja-vulkanengroep. De afgelopen 48 uur ging het om een oppervlakte van ruim honderd voetbalvelden.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

1 uur geleden
Populistische Smer-SD aan kop in verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 75 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,73 procent. HLAS is goed voor 15,57 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 14,87 procent.

4 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

5 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

6 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

7 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

8 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

9 uur geleden