Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al bij vier maanden verschillen tussen armere en rijkere kinderen

Al bij vier maanden verschillen tussen armere en rijkere kinderen

ROTTERDAM (ANP) - Kinderen van armere ouders hebben vaak al op de leeftijd van vier maanden meer lichaamsgewicht dan kinderen van welvarender moeders en vaders. Dat zegt onderzoeker Bastian Ravesteijn van de Erasmus School of Economics, die dit onderzocht met collega Coen van de Kraats, na een bericht in de Volkskrant. Dat verschillen al zo vroeg te zien zijn, was nog niet bekend. Het is nog niet ernstig, zegt hij, er kan dan nog van alles aan gebeuren.

Van de Kraats en Ravesteijn bestudeerden de gegevens van zo'n 153.000 kinderen geboren tussen 1998 en 2017, gekoppeld aan de inkomens van de ouders.

Een verklaring voor de vroege verschillen in gewicht heeft Ravesteijn niet, maar die zou kunnen liggen bij de keuze tussen borst- en flesvoeding en de hoeveelheid daarvan. De verschillen in gewicht verdwijnen tegen de leeftijd van twee jaar voor korte tijd grotendeels om daarna weer te groeien. Hoe het komt dat er op tweejarige leeftijd even amper verschillen in gewicht zijn, is ook niet vastgesteld. Kinderen van twee zijn misschien zo actief "dat het niet uitmaakt wat je erin propt", denkt Ravesteijn.

Taalvaardigheid

Op de basisschool en de middelbare school hebben kinderen uit armere milieus drie tot vier keer zoveel kans op overgewicht als kinderen uit rijkere gezinnen. De oorzaak daarvan ligt in meer en verkeerd eten en minder beweging.

Ook de taalvaardigheid verschilt. Kinderen van twee jaar uit rijkere gezinnen kunnen vaker korte zinnetjes zeggen als "Mama lief" en "Ik honger". Ben je er bij een taalachterstand niet snel bij, aldus Ravesteijn, dan krijgt een kind het op de basisschool echt lastig. Een kind kan voorschoolse of vroegschoolse educatie (vve) krijgen om dit te voorkomen, maar daar maakt lang niet iedere ouder gebruik van.

Arme tieners hebben uiteindelijk ook drie tot vier keer meer kans op psychosociale problemen. Zo worden ze eerder boos en krijgen ze eerder ruzie.

Meer uit Binnenland

COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

1 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

1 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

1 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

1 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

1 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

2 uur geleden
Slachtoffer schietpartij werkte op gezondheidscentrum Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook op een gezondheidscentrum op Katendrecht in Rotterdam-Zuid. Op de website van het gezondheidscentrum staat een mededeling over de situatie.

2 uur geleden