Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al 85 schapen aangevallen in januari

Al 85 schapen aangevallen in januari

UTRECHT (ANP) - In januari zijn voor zover bekend 85 schapen aangevallen en gedood. Daarnaast lieten een geit, twee damherten en een kalf het leven na een aanval. Het is nog niet bekend of de dieren in alle gevallen prooi zijn geworden van een wolf. Dat moet blijken uit DNA-onderzoek dat in een laboratorium van de Wageningen Universiteit wordt gedaan.

Veehouders kunnen de dood van hun dieren na een aanval doorgeven aan BIJ12, dat voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt. Ze krijgen een schadevergoeding als het vee is gedood door een wolf. Maar uit het laboratoriumonderzoek blijkt ook geregeld dat een hond of een vos de schade heeft aangericht.

In 2021 doodden wolven ruim tweehonderd schapen en een enkele keer een ander dier zoals een moeflon of een kalf. In 2020 maakten wolven nog bijna driehonderd slachtoffers, zo blijkt uit het overzicht van BIJ12. Opvallend is dat er op de Veluwe, waar de meeste wolven een territorium hebben, weinig wolvenaanvallen zijn. Volgens deskundigen kunnen de wolven daar voldoende andere en makkelijker te bereiken prooien vinden, zoals edelherten en biggen.

In januari zijn de meeste schapen gedood in Noord-Brabant en Drenthe. Ook langs de grens in Limburg is een tiental schapen aangevallen. Als die dieren zijn gedood door een wolf, was het vermoedelijk een zwerver, die vanuit Duitsland op zoek is naar een eigen territorium.

Meer uit Binnenland

Brand in paardenstal Zeewolde, vermoedelijk veel paarden omgekomen

ZEEWOLDE (ANP) - In een paardenstal aan de Bosruiterweg in Zeewolde woedt in de nacht van woensdag op donderdag een zeer grote brand. In de stal zijn nog circa achttien paarden aanwezig, zegt een woordvoerder van de brandweer. "Gelet op de intensiteit van de brand zijn die waarschijnlijk omgekomen." Twee paarden zijn uit de stal gered.

1 uur geleden
Zangeres begint artikel 12-procedure tegen Jeroen Rietbergen

DEN HAAG (ANP) - Zangeres Nienke Wijnhoven gaat proberen Jeroen Rietbergen, de voormalig muzikaal leider van The Voice, alsnog voor de rechter te krijgen via een artikel 12-procedure. Dat heeft haar advocaat Sébas Diekstra bevestigd na berichtgeving van het AD.

6 uur geleden
Explosie bij woning in Lelystad, verdachte aangehouden

LELYSTAD (ANP) - Bij een woning aan de Binnendijk in Lelystad-Haven is woensdag een explosie geweest in een brievenbus. De politie heeft een verdachte aangehouden.

8 uur geleden
Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

9 uur geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

10 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

10 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

11 uur geleden