Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al 85 schapen aangevallen in januari

Al 85 schapen aangevallen in januari

UTRECHT (ANP) - In januari zijn voor zover bekend 85 schapen aangevallen en gedood. Daarnaast lieten een geit, twee damherten en een kalf het leven na een aanval. Het is nog niet bekend of de dieren in alle gevallen prooi zijn geworden van een wolf. Dat moet blijken uit DNA-onderzoek dat in een laboratorium van de Wageningen Universiteit wordt gedaan.

Veehouders kunnen de dood van hun dieren na een aanval doorgeven aan BIJ12, dat voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt. Ze krijgen een schadevergoeding als het vee is gedood door een wolf. Maar uit het laboratoriumonderzoek blijkt ook geregeld dat een hond of een vos de schade heeft aangericht.

In 2021 doodden wolven ruim tweehonderd schapen en een enkele keer een ander dier zoals een moeflon of een kalf. In 2020 maakten wolven nog bijna driehonderd slachtoffers, zo blijkt uit het overzicht van BIJ12. Opvallend is dat er op de Veluwe, waar de meeste wolven een territorium hebben, weinig wolvenaanvallen zijn. Volgens deskundigen kunnen de wolven daar voldoende andere en makkelijker te bereiken prooien vinden, zoals edelherten en biggen.

In januari zijn de meeste schapen gedood in Noord-Brabant en Drenthe. Ook langs de grens in Limburg is een tiental schapen aangevallen. Als die dieren zijn gedood door een wolf, was het vermoedelijk een zwerver, die vanuit Duitsland op zoek is naar een eigen territorium.

Meer uit Binnenland

Politiebonden: meer geld nodig voor bewaken en beveiligen

BAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.

1 uur geleden
CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

2 uur geleden
4 musea, waaronder Tropenmuseum, verder onder naam Wereldmuseum

DEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."

2 uur geleden
Tata Steel naar rechter om cameratoezicht van omgevingsdienst

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.

2 uur geleden
Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

HILVERSUM (ANP) - De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.

4 uur geleden
Zorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

6 uur geleden
Complotdenker Micha Kat staat terecht voor opruiing en bedreiging

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

8 uur geleden