Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al 26 mensen veroordeeld voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

Al 26 mensen veroordeeld voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïense rechtbanken hebben sinds de Russische inval 26 mensen berecht en veroordeeld vanwege oorlogsmisdaden. De veroordelingen waren onder andere voor verkrachting, moord, de beschieting van wooncomplexen, plunderen en het wreed behandelen van burgers. Tegen bijna driehonderd anderen is een aanklacht ingediend.

De stand van zaken na een jaar oorlog werd tijdens een briefing van Eurojust toegelicht door Myroslava Krasnoborova, de Oekraïense openbaar aanklager die de zaken over oorlogsmisdaden vanuit Den Haag coördineert. Tot nu toe heeft Oekraïne meer dan 71.000 vermeende oorlogsmisdaden geregistreerd.

"De schade kan niet worden teruggedraaid, maar we kunnen wel de verantwoordelijken berechten", zei Krasnoborova. Rusland ontkent dat het land wreedheden begaat of burgers aanvalt.

In mei vorig jaar werd voor het eerst sinds de start van de oorlog in Oekraïne een Russische soldaat berecht voor een oorlogsmisdaad. De 21-jarige Vadim Sjisjimarin bekende een man op een fiets te hebben doodgeschoten. Hij kreeg in eerste instantie levenslang, maar dat werd na een hoger beroep omgezet in vijftien jaar cel.

Meer uit Buitenland

Boeren naar Brussel voor protest tegen landbouwbeleid EU

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Meerdere konvooien van landbouwvoertuigen met boeren die in Brussel gaan betogen, belemmeren in de ochtendspits het verkeer. De politie heeft aangeraden niet met de auto naar het centrum te komen en er zijn belangrijke verkeerstunnels in de richting van het centrum afgesloten. Verscheidene boerenbonden vinden dat de Europese Commissie geen concrete maatregelen heeft genomen om de problemen van de landbouwsector aan te pakken. Om dat af te dwingen, betogen boeren in België sinds begin deze maand.

10 minuten geleden
Meta lanceert team tegen AI-misbruik bij EU-verkiezingen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

1 uur geleden
Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

2 uur geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

4 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

5 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

5 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

9 uur geleden