Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al 19 verdachten voor bezetten Sterrebos aangehouden

Al 19 verdachten voor bezetten Sterrebos aangehouden

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft de afgelopen dagen in totaal negentien mensen opgepakt die zouden hebben meegedaan aan de bezetting van het Sterrebos naast VDL Nedcar in Born. Formeel worden ze verdacht van "het betreden van verboden gebied dat in handen is van de autofabriek VDL Nedcar", aldus het Openbaar Ministerie zondagmiddag.

De aangehouden activisten krijgen een dagvaarding en een gebiedsverbod. Ze moeten zich later voor de kantonrechter voor hun overtreding verantwoorden.

Alle negentien zijn meegenomen naar het politiebureau om hun identiteit vast te kunnen stellen. Het Sterrebos is sinds vrijdagochtend bezet. Er zouden momenteel nog zo'n vijftien activisten in het bos zijn.

Solidariteitsactie

Een groep activisten houdt zondagmiddag rond 16.00 uur een solidariteitsactie voor het politiebureau in Maastricht. Volgens hen worden daar de mensen vastgehouden die zaterdagavond bij het bos werden aangehouden tijdens een mislukte poging om het bos binnen te gaan.

Hoeveel mensen nog vastzitten kon een woordvoerder van de politie zondagmiddag nog niet direct zeggen. Wel zei hij dat de politie geen mensen tegenhoudt die het bos in willen. "Dat doet de beveiliging van VDL", zei hij. Deze beveiligers dragen mensen die betrapt zijn op een poging het bos in te gaan wel over aan de politie, zoals zaterdagavond gebeurde.

Inmiddels worden hekken rond het bos geplaatst, zodat het bijna onmogelijk is om het bos nog binnen te gaan.

Meer uit Binnenland

BuZa: stel noodzakelijke reis Israël en Koerdische regio Irak uit

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders aan om noodzakelijke reizen naar Israël en de Koerdische Autonome Regio uit te stellen, ondanks dat het reisadvies oranje is. Die kleurcode betekent dat noodzakelijk reizen mogelijk is, maar sinds vrijdag wordt dit dus afgeraden door "de actuele situatie".

2 uur geleden
Hof doet op 12 november uitspraak in klimaatzaak tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag zal op 12 november uitspraak doen in de klimaatzaak tussen verschillende milieuorganisaties en Shell. Het tijdstip moet nog worden vastgesteld, omdat rekening gehouden moet worden met de beursnoteringen van het olie- en gasconcern. Vrijdag vond de laatste van vier zittingsdagen in hoger beroep plaats, in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie met steun van Greenpeace en anderen.

5 uur geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

5 uur geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

6 uur geleden
Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

SÖLDEN (ANP) - De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een "op hoog niveau". Dat vertelt Christoph Silberberger van de Alpenpolitie aan het ANP. De hulpverlening werd bemoeilijkt door de constante dreiging van meer lawines en werd zelfs kort stilgelegd.

7 uur geleden
Den Haag stemt in met standbeeld Paul van Vliet

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier Paul van Vliet krijgt hoogstwaarschijnlijk een standbeeld in zijn stad Den Haag. De gemeente steunt het plan daarvoor. Van Vliet overleed in april vorig jaar op 87-jarige leeftijd.

7 uur geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

7 uur geleden