Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AkzoNobel onderuit in rode AEX-index, KPN sterkste stijger

AkzoNobel onderuit in rode AEX-index, KPN sterkste stijger

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel was dinsdag de sterkste daler in de AEX-index op Beursplein 5. Beleggers schrokken van de waarschuwing die PPG Industries afgaf. De Amerikaanse Akzo-concurrent trok zijn financiële prognoses voor het hele jaar in vanwege problemen in de toeleveringsketen. Verder stond de telecomsector nadrukkelijk in de belangstelling na het nieuws dat T-Mobile Nederland wordt verkocht.

De AEX-index sloot de sessie met een verlies van 0,5 procent op 794,73 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 1113,35 punten. De beurzen in Londen en Parijs daalden tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,6 procent ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Duitse industriële productie in juli.

Het aandeel AkzoNobel, dat bekend is van verfmerken als Sikkens en Flexa, verloor in de hoofdindex in Amsterdam 2,5 procent. Naast leveringsproblemen kampt PPG, producent van onder andere verfmerken Histor en Sigma, met oplopende grondstofprijzen. Beleggers leken er op voor te sorteren dat Akzo ook geraakt kan worden door de problemen waar PPG mee kampt.

KPN

KPN was de overduidelijke winnaar in de AEX met een winst van 4,1 procent. T-Mobile Nederland, een concurrent van KPN, wordt door Deutsche Telecom voor een bedrag van 5,1 miljard euro verkocht aan Apax Partners en Warburg Pincus. De investeerders krijgen niet alleen de 75 procent in handen die Deutsche Telekom in bezit had, maar ook het resterende belang van het Zweedse Tele2 in T-Mobile NL. Tele2 daalde 0,5 procent in Stockholm.

In Frankfurt verloor Deutsche Telekom 0,1 procent. Het Duitse telecomconcern gebruikt een deel van de opbrengsten van de verkoop om zijn belang in de Amerikaanse telecomprovider T-Mobile US te vergroten. Ook sloot het bedrijf een strategische samenwerking met SoftBank. De Japanse investeerder krijgt in ruil daarvoor een belang van 4,5 procent in Deutsche Telekom.

BT Group

In Londen speelde BT Group een eerdere winst kwijt en verloor 0,1 procent. Deutsche Telekom zou ook zijn opties bekijken voor zijn belang van 12 procent in het Britse telecomconcern.

De euro was 1,1840 dollar waard, tegen 1,1863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 68,49 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 71,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Lufthansa ziet 200.000 extra boekingen tijdens EK voetbal

KEULEN (ANP) - Lufthansa heeft voor de periode tijdens het EK voetbal in Duitsland zo'n 200.000 extra boekingen ontvangen naar locaties van het voetbaltoernooi, maakt het Duitse luchtvaartconcern bekend. Het EK vindt dit jaar plaats in Duitsland en wedstrijden worden onder meer in Berlijn, Keulen, Hamburg, Dortmund, Düsseldorf en Frankfurt gespeeld.

20 minuten geleden
Volvo roept duizenden elektrische auto's terug, ook in Nederland

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Volvo roept bijna alle 72.000 elektrische auto's van het model EX30 terug om een mogelijke softwarefout. Dat meldt het Zweedse bedrijf maandag. Door de softwarefout zouden de snelheidsmeters van de stationwagens in een testmodus belanden bij het starten van de motor. In Nederland zijn ruim 4600 EX30-modellen van Volvo geregistreerd, volgens het kentekenregister van de RDW. Afgelopen maand werden er ruim duizend verkocht. Om de fout op te lossen, is er een software-update nodig die op afstand uitgevoerd kan worden.

2 uur geleden
Meeste Zeeuwse bedrijven op wachtlijst kunnen op stroomnet

MIDDELBURG (ANP) - Het grootste deel van de 150 Zeeuwse bedrijven die op een wachtlijst stonden omdat het hoogspanningsnet in de provincie de maximale capaciteit had bereikt voor grootgebruikers, kan alsnog worden aangesloten op het stroomnet. Uit onderzoek door landelijk netbeheerder TenneT en regionale netbeheerder Stedin is gebleken dat daarvoor ruimte is.

2 uur geleden
Gasprijs daalt door afnemende zorgen over Noorse aanvoer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag verder gedaald door de afnemende zorgen over de aanvoer van gas uit Noorwegen. Afgelopen weekeinde werden de Noorse gasleveringen aan Europa namelijk weer hervat, nadat leveringen vorige week tijdelijk werden stopgezet door een barst in een pijplijn.

3 uur geleden
Ruim 25.000 handtekeningen voor petitie verplichte stagevergoeding

UTRECHT (ANP) - De jongerentak van vakbond CNV en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) overhandigen dinsdag een petitie met meer dan 25.000 handtekeningen voor een verplichte stagevergoeding aan de Tweede Kamer. Volgens de jongerenorganisaties is een ondergrens van 500 euro bij een fulltime stage passend. "Studenten moeten zich een slag in de rondte werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom is een verplichte passende vergoeding op zijn plaats", stelt kandidaat-voorzitter Mylou Miché van het ISO.

5 uur geleden
Franse beurs zakt na vervroegde verkiezingen, AEX ook lager

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Parijs ging maandag bijna 2 procent omlaag onder aanvoering van de Franse banken. De koersdaling volgde op de aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk uit te schrijven. Macron schreef de verkiezingen uit doordat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen. De radicaal-rechtse partij RN van Marine Le Pen kreeg twee keer zo veel stemmen als de partij van de president.

5 uur geleden
Standpunten Duitse AfD lijken niet uiterst rechts, meent Elon Musk

AUSTIN (ANP/DPA) - De politieke standpunten van de Duitse partij AfD klinken niet uiterst rechts, meent de Amerikaanse miljardair Elon Musk, tevens een van de grootste werkgevers in de Duitse deelstaat Brandenburg. Hij reageerde daarmee op de uitslag van de Europese verkiezingen in Duitsland, waar de AfD flink meer stemmen kreeg dan vier jaar geleden.

5 uur geleden