Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AkzoNobel blijft profiteren van hogere prijzen en lagere kosten

AkzoNobel blijft profiteren van hogere prijzen en lagere kosten

AMSTERDAM (ANP) - Verfproducent AkzoNobel heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer winst geboekt. Het bedrijf, bekend van merken als Sikkens en Flexa, bleef profiteren van hogere prijzen voor zijn producten en lagere grondstofkosten. De omzet nam wel af door negatieve wisselkoersen en vlakke verkoopvolumes.

Volgens topman Greg Poux-Guillaume laten de resultaten een solide herstel van de winst en een aanhoudende verbetering van de marges zien, ondanks een negatieve wisselkoersimpact. Hoewel de volumes gelijk bleven, profiteerde AkzoNobel volgens de topman in toenemende mate van de daling van de grondstofkosten.

Het aangepast bedrijfsresultaat, ofwel de winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen, steeg met 76 procent naar 324 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De omzet daalde met 4 procent tot 2,7 miljard euro. Prijsverhogingen zorgden voor een positieve impact van 5 procent, maar wisselkoerseffecten drukten de omzet.

Vooruitkijkend verwacht AkzoNobel dat de macro-economische onzekerheden zullen aanhouden en die de volumegroei zullen drukken. Het bedrijf blijft zich richten op margebeheer, kostenverlagingen en het omlaag brengen van zijn schuldpositie. De programma's voor kostenverlagingen zullen daarbij naar verwachting gedeeltelijk de hoger dan verwachte druk van de inflatie verzachten en de dalende grondstoffenprijzen zullen een gunstig effect hebben op de winstgevendheid.

Het aangepast bedrijfsresultaat (ebitda) zal volgens AkzoNobel dit jaar ongeveer 1,45 miljard euro bedragen. Bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers rekende AkzoNobel op een jaarresultaat tussen de 1,4 miljard en 1,55 miljard euro.

Meer uit Financieel

Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

4 minuten geleden
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

30 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden