Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AkzoNobel bestrijdt knokkelkoorts met vernis die muggen verjaagt

AkzoNobel bestrijdt knokkelkoorts met vernis die muggen verjaagt

AMSTERDAM (ANP) - Verfmaker AkzoNobel claimt een vernis te hebben ontwikkeld die de gelekoortsmug kan verjagen. Het gaat om een kleurloze matte vernis die over een geverfde muur kan worden aangebracht. Met het product, dat is ontwikkeld door het merk Coral van AkzoNobel, wil het bedrijf onder meer dengue (knokkelkoorts) bestrijden.

De vernis bevat het actieve ingrediënt permethrine. "Als een mug op de nieuwe transparante toplaag landt, wordt de permethrine door de pootjes van de mug geabsorbeerd en overprikkelt dit het zenuwstelsel van het insect, waardoor het zich losmaakt of eraf valt", aldus de verfproducent in een toelichting. Permethrine wordt volgens AkzoNobel ook gebruikt in stoffen voor muskietennetten en beschermende kleding.

De vernis is gemaakt om de gelekoortsmug te verjagen. Die is verantwoordelijk voor de verspreiding van dengue en dat is dit jaar onder meer een groot probleem in Brazilië. De muggen kunnen ook het zika-virus overdragen. Op dit moment is het nieuwe product van AkzoNobel alleen in Brazilië te krijgen, maar er zijn plannen om het ook in andere landen op de markt te brengen.

De gelekoortsmug komt voor in tropische gebieden maar wordt ook regelmatig in Nederland gevonden. Waarschijnlijk liften ze mee op geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes. De gelekoortsmug, die vooral overdag steekt, is 3 tot 4 millimeter groot. Deze exotische mug is donkerkleurig en heeft witte strepen op de poten.

Meer uit Gezond

Huisartsen zien minder jonge kinderen met kinkhoest na hoge piek

UTRECHT (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van kinkhoest onder de jongste kinderen daalt weer, na de hoogste piek in jaren. Volgens cijfers van gezondheidsinstituut Nivel zagen huisartsen de afgelopen weken minder jonge patiënten (0-4 jaar) dan in de periode daarvoor.

7 uur geleden
Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

1 dag geleden
Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

1 dag geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

2 dagen geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

2 dagen geleden
Kabinet ziet af van half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025

DEN HAAG (ANP) - Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al geschrapt. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet.

2 dagen geleden
Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

5 dagen geleden