Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Akkoord tussen Brussel en Londen nog niet in zicht'

'Akkoord tussen Brussel en Londen nog niet in zicht'

BRUSSEL (ANP) - Een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is nog niet binnen handbereik. De meningsverschillen zijn nog zo "fors" en de vorderingen zo beperkt dat het zeker "geen kwestie van uren" is, zegt een EU-diplomaat met kennis van de onderhandelingen. En de EU zou de Britten vrijwel niet meer tegemoet kunnen komen dan ze al heeft gedaan.

De tijd raak snel op om de betrekkingen tussen de EU en het VK te regelen voor wanneer de Britten op 1 januari ook in de praktijk de interne markt hebben verlaten. De laatste dagen klinkt er echter voorzichtig optimisme rond de onderhandelaars in Londen. Maar "we zien nog geen licht", zo temperen ingewijden in Brussel die stemming. De onderhandelaars zitten dan ook "nog niet in de tunnel", zoals de in stilte door te brengen eindfase van de onderhandelingen wordt genoemd.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zit "op enkele millimeters van de rode lijn", aldus de EU-bron. "Het begint nu wel heel penibel te worden." De EU-landen hebben Barnier daarom bij zich geroepen om hen bij te praten, om te voorkomen dat hij zijn mandaat te buiten gaat. Daarbij bleek nog eens dat de Fransman zich daarvan heel bewust is en hij ook nog altijd het volle vertrouwen van de lidstaten heeft.

Ruimte voor tegemoetkomingen

De ene lidstaat ziet volgens de ingewijde nog wel wat ruimte voor tegemoetkomingen, maar de andere meent al echt op de "rode lijn" te zitten. Zij moeten uiteindelijk allemaal instemmen, maar "Barnier kennende" gaat hij niet met een resultaat komen dat op een nee stuit.

Barniers precisiewerk gaat vooral over fundamentele kwesties als het waarborgen van eerlijke concurrentie tussen Europese en Britse bedrijven. Op een ander twistpunt, of Europese vissers in Britse wateren mogen blijven vissen, zal Europa offers moeten brengen, aldus de ingewijde.

Meer uit Buitenland

Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

4 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

5 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

8 uur geleden
VK stuurt eerste asielzoeker naar Rwanda

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de aanname van het 'Rwanda-plan' een asielzoeker naar Rwanda gestuurd. Dat meldt de Britse krant The Sun.

10 uur geleden
VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

13 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

15 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

15 uur geleden