
Akkoord over visvangst in Europa in 2022
BRUSSEL (ANP) - De 27 EU-landen zijn het in Brussel eens geworden over de visquota voor 2022, voor onder meer de Noordzee. Voor de visbestanden die gedeeld worden met het Verenigd Koninkrijk heeft de EU alleen voor de eerste drie maanden voorlopige vangstrechten afgesproken. Daar mogen de Nederlandse vissers in elk geval in januari, februari en maart 25 procent van hun quota die golden in 2021 voor onder andere tong, zeebaars en tarbot benutten.
Van vis die vooral in het eerste kwartaal wordt gevangen, zoals wijting, roggen en horsmakreel, mag 40 tot 85 procent worden opgevist. Zodra er een akkoord is met het Verenigd Koninkrijk worden deze tijdelijke quota omgezet naar definitieve vangstmogelijkheden, meldt het ministerie. Afgelopen donderdag werd in de onderhandelingen tussen de EU, het VK en Noorwegen al over onder meer schol en haring een deal bereikt. Die afspraken maken ook deel uit van het totaalakkoord over visquota in Europa.
In het akkoord zijn de maatregelen voor de palingvisserij aangescherpt. Het gaat namelijk niet goed met de paling, ofwel aal, in Europa. In Nederland zijn verschillende stappen gezet om de aalstand te verbeteren, maar nu gaan ook andere lidstaten zich ervoor inspannen. Zoals al gebeurt in Nederlandse wateren wordt er drie maanden niet op aal gevist in de migratieperiode van de vis.
Elk jaar in december wordt op Europees niveau beslist hoeveel vis de lidstaten het volgende jaar in de verschillende zeegebieden mogen opvissen. Het gaat om de Noordzee, Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.
35 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Deurverkopers lappen gedragsregels massaal aan hun laars, meldt de Consumentenbond na onderzoek. Ze negeren nee-stickers, dringen aan wanneer iemand geen interesse toont en proberen met leugens bij mensen binnen te komen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders maakt inmiddels af en toe gebruik van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het verbeteren van teksten of bewerken van foto's, is in een jaar tijd met 12 procent toegenomen. Dat meldt ING op basis van eigen onderzoek.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders maakt inmiddels af en toe gebruik van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het verbeteren van teksten of bewerken van foto's, is in een jaar tijd met 12 procent toegenomen. Dat meldt ING op basis van eigen onderzoek.
9 uur geleden