Akkoord over schonere lucht laat Nederlander langer leven
UTRECHT (ANP) - Om de luchtkwaliteit te verbeteren hebben 36 gemeenten en negen provincies afspraken gemaakt met Milieuminister Stientje van Veldhoven. Samen willen zij er op allerlei manieren voor zorgen dat in 2030 "50 procent gezondheidswinst" is geboekt ten opzichte van 2016. Nu sterven Nederlanders gemiddeld negen maanden eerder door de vieze lucht.
Gemeenten en provincies kunnen strengere eisen stellen aan de industrie bij het verlenen van vergunningen. Landelijk is al geregeld dat vanaf 2021 een roetfiltertest onderdeel is van de APK voor bepaalde dieselauto’s. Ook mobiele bouwmachines, zoals veel aggregaten, moeten schoner. Verder stopt de subsidie op pelletkachels. De maatregelen sluiten aan bij het klimaatakkoord en de aanpak van stikstof.
Het Schone Lucht Akkoord betekent dat mensen langer en gezonder leven, aldus Van Veldhoven. "Onze lucht kan en moet veel schoner. Als een op de vijf kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtverontreiniging, hebben we nog heel wat te winnen."
Eerste stap
Milieudefensie is niet onder de indruk. De organisatie mist "concrete maatregelen" die de lucht echt schoner maken en noemt het akkoord "boterzacht omdat het juridisch niet bindend is". Milieudefensie voerde eerder een rechtszaak tegen de overheid, omdat de Nederlandse luchtkwaliteit niet overal aan Europese normen voldoet. De rechter gaf de organisatie in een kort geding gelijk en verplichtte de Staat tot het nemen van maatregelen. Het hof oordeelde uiteindelijk dat de Staat inmiddels wel genoeg maatregelen had opgesteld.
Het Longfonds is positiever en noemt het een "eerste stap in de goede richting". De organisatie roept alle gemeenten en provincies op zich bij het akkoord aan te sluiten. Het fonds noemt het onacceptabel dat zoveel mensen ziek worden door de lucht die ze inademen.
De afspraken moeten leiden tot minder uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Rijk, gemeenten en provincies die meedoen moeten jaarlijks de voortgang aantonen. Met het Schone Lucht Akkoord verwacht het kabinet jaarlijks 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen door ongezonde lucht te voorkomen. Nu zijn er dat nog 11.000.
Meer uit Gezond
WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.
17 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
5 dagen geledenLONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.
1 week geleden