
Akkoord over ingrijpende verschuiving in de kankerzorg
DIEMEN (ANP) - De zorg voor kankerpatiënten wordt vanaf volgend jaar anders. Zo worden achttien complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten dan alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Minder ingewikkelde zorg wordt juist gespreid over het land. Dat hebben patiëntenorganisaties, zorgverleners, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid afgesproken.
De complexe behandelingen worden geconcentreerd in een of meer ziekenhuizen per regio. Sommige patiënten zullen daardoor verder moeten reizen voor hun behandeling. Maar de overige zorg, zoals controles, kunnen ze dan krijgen in een ziekenhuis dichterbij.
De concentratie van behandelingen gaat gelden voor hoofd-halskanker, alvleesklierkanker, longkanker, maag- en slokdarmkanker, nierkanker, aorta-aneurysma en een behandeling voor vernauwde halsslagader.
Samenwerken
Door de verschuiving krijgen patiënten "meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft", aldus de partijen. Volgens hen is samenwerken van ziekenhuizen de enige manier om de toenemende druk op de zorg het hoofd te bieden.
"Natuurlijk willen mensen het liefst zo kort mogelijk moeten reizen voor zorg in het ziekenhuis", zegt directeur-bestuurder Anke Vervoord van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) over de afspraken. "Maar ze begrijpen ook dat kanker, net als vaatziekten, om gespecialiseerde zorg vraagt." Door specifieke behandelingen te concentreren, krijgen patiënten "de beste kansen op overleving en goede kwaliteit van leven".
Gespecialiseerde teams
Expertzorg is het doel. Met die term wordt zorg bedoeld door gespecialiseerde teams die alles weten van een bepaalde kankersoort, wetenschappelijk onderzoek doen en de beste apparatuur hebben. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt de afspraken een "betekenisvolle stap".
Neuroloog en vicevoorzitter van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) Selma Tromp: "Door onze krachten te bundelen in zorgnetwerken, zorgen we ervoor dat patiënten ook in de toekomst toegang houden tot goede zorg." Ze geeft aan dat concentratie ook "uitdagingen" oplevert. Om alles goed te laten verlopen, vinden de specialisten het van groot belang dat ze snel patiëntgegevens kunnen bekijken. Vorige week bleek uit een peiling van de FMS dat dit nog vaak te wensen overlaat. Bijna de helft van de specialisten heeft dagelijks te maken met gebrekkige databeschikbaarheid.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
22 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden