Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Akkoord over cao metaalsector, toch stakingen mogelijk

Akkoord over cao metaalsector, toch stakingen mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden en werkgeversorganisaties in de metaal- en technieksector hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat betekent dat er geen nieuwe stakingen worden georganiseerd. Omdat de Koninklijke Metaalunie (KMU) niet met de cao akkoord is gegaan, dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal wel nieuwe acties.

Vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie laten weten een akkoord te hebben gesloten met werkgeversonderhandelaar Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). Werknemers gaan er in het komende jaar gemiddeld 7,4 procent op vooruit, ook de jeugdlonen stijgen.

De onderhandelingen over de cao Metaal & Techniek, waar bijna 320.000 mensen onder vallen, liepen vorig jaar oktober vast. De sector omvat tienduizenden bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de carrosseriebouw en goud- en zilversmeden.

Dat de KMU niet akkoord ging met de nieuwe cao, stuit de vakbonden tegen de borst. FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt noemt het "onbegrijpelijk" en hoopt dat de unie "de cao binnenkort alsnog ondertekent". CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra zegt dat de KMU "nog een paar dagen de kans krijgt om op de rijdende trein te springen". Gebeurt dat niet, dan dreigen nieuwe acties.

In de laatste maanden van 2021 werd er door "doorgaans enkele honderden mensen" meer dan twintig keer gestaakt vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen. De FWT zei dat te betreuren. "Stakingen brengen een cao niet dichterbij", zei de werkgeversonderhandelaar destijds. "Een terugkeer naar de onderhandelingstafel wel."

Meer uit Financieel

Advocaat-generaal vindt Europese miljardenboete Google terecht

LUXEMBURG (ANP) - Google heeft terecht een boete van ruim 4,1 miljard euro gekregen voor het wegdrukken van concurrenten op Androidtelefoons en andere apparaten. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste Europese rechter. Daarmee dreigt het Amerikaanse techbedrijf de miljardenboete, die stamt uit 2018, opnieuw zonder succes te hebben aangevochten.

6 minuten geleden
Meer klussers bezoeken winkels Gamma en Karwei

LEUSDEN (ANP) - Meer klussers hebben vorig jaar de bouwmarkten van Gamma en Karwei bezocht. Dat meldt Intergamma, het moederbedrijf van de bouwmarktketens.

28 minuten geleden
ACM waarschuwt voor telefonische verkoop thuisbatterijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ongevraagd worden gebeld door verkopers van thuisbatterijen, kunnen beter direct ophangen of het gesprek opnemen. Dat advies heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag gedeeld. Volgens de toezichthouder zijn thuisbatterijen ingewikkelde producten die je niet middels een ongevraagd telefoontje moet aanschaffen.

1 uur geleden
Nederlanders vaker ziek door verveling op werk, meldt Arbo Unie

NIEUWEGEIN (ANP) - Werkenden in Nederland worden vaker ziek door een bore-out, waarbij iemand stress ervaart op het werk vanwege verveling, te saai of te makkelijk werk. De Arbo Unie meldt na een analyse van eigen data dat het aantal verzuimdagen door een bore-out in vier jaar ruim vervijfvoudigd is.

1 uur geleden
Financiën vindt bonusboete zaak tussen ABN AMRO en DNB

DEN HAAG (ANP) - De boete die DNB heeft opgelegd aan ABN AMRO voor het overtreden van de bonusregels, is "een zaak tussen de bank en de toezichthouder". Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) desgevraagd weten. De Nederlandse staat is nog altijd mede-eigenaar van ABN AMRO, dat tijdens de financiële crisis van 2008 noodgedwongen werd genationaliseerd.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rente naar nul procent

BERN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft het rentetarief in het land verder verlaagd naar nul procent. De centrale bank hoopt daarmee investeerders ervan te weerhouden hun toevlucht te zoeken in de Zwitserse frank, die in tijden van wereldwijde geopolitieke onrust als veilige haven wordt gezien. Een lagere rentevergoeding maakt het minder aantrekkelijk voor investeerders om Zwitserse franken aan te houden ten opzichte van andere valuta.

1 uur geleden
Damrak licht lager na rentebesluit Amerikaanse centrale bank

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag. Naast de aanhoudende luchtaanvallen tussen Israël en Iran verwerkten beleggers het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield woensdagavond het rentetarief in de grootste economie ter wereld onveranderd, ondanks de herhaaldelijke oproepen van president Donald Trump om de leenkosten te verlagen.

2 uur geleden