Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Akkoord moet freelancejournalisten eerlijkere vergoeding bieden

Akkoord moet freelancejournalisten eerlijkere vergoeding bieden

DEN HAAG (AFN) - Freelancejournalisten en -fotografen krijgen voortaan een beter tarief voor hun werkzaamheden bij DPG Media, het bedrijf achter kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender QMusic. Daarover heeft journalistenvakbond NVJ een akkoord bereikt met het mediaconcern.

Om de kwestie was eerder veel te doen. Meerdere freelancers daagden DPG voor de rechter om hogere tarieven af te dwingen, want het bedrijf zou hen bij klussen aanmerkelijk minder betalen dan de ‘eigen’ journalisten. Uiteindelijk lukte het de vakbond om in overleg met DPG te komen tot een zogeheten werkcode, waarin afspraken over minimale tarieven zijn opgenomen.

Straks ontvangen zelfstandige freelancejournalisten bij een klus ongeveer twee derde meer dan een werknemer van DPG zelf zou verdienen voor datzelfde werk, met een minimum van 30 euro per uur voor startende journalisten. Hierbij is er rekening mee gehouden dat freelancers zelf kosten moeten maken voor onder meer pensioen, verzekeringen en ziekte. De basistarieven voor fotojournalisten in de regio worden daarnaast verhoogd naar 65 euro per opdracht. Ook zijn er afspraken gemaakt over het doorberekenen van de inflatie.

Bij de vakbond wordt verheugd op het akkoord gereageerd, al moeten de afspraken nog wel goedgekeurd worden door de leden van de NVJ. "We hebben nu echt een stap gezet met DPG Media naar eerlijke tarieven en we denken dat dit een gunstige uitwerking heeft op de relatie tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer", laat NVJ-secretaris Milen van Boldrik in een verklaring weten. De NVJ stelt daarbij tot de conclusie te zijn gekomen dat de rechtszaken tegen DPG kunnen worden stopgezet.

Meer uit Financieel

NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

12 minuten geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

6 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

8 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

16 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

19 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

20 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden