Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Akkoord EU-ministers over wet tegen wereldwijde ontbossing

Akkoord EU-ministers over wet tegen wereldwijde ontbossing

LUXEMBURG (ANP) - De EU-klimaatministers hebben in Luxemburg een akkoord bereikt over een eerste Europese bossenwet. Doel van de wet is het minimaliseren van ontbossing in de wereld en van de verschraling van bosgebieden die door consumptie en productie in de EU worden veroorzaakt. Minister Rob Jetten noemt het akkoord een "belangrijke stap om ontbossing een halt toe te roepen", zei hij.

De ontbossing in de wereld gaat in een "alarmerend tempo", stelt de Europese Commissie, die vorig jaar het wetsvoorstel op tafel legde. De belangrijkste oorzaak van ontbossing is de uitbreiding van landbouwgrond voor de productie van onder meer hout, palmolie, soja, cacao en koffie. De EU is een van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat Europese burgers geen producten meer op de EU-markt kopen, gebruiken en consumeren die bijdragen aan de wereldwijde vernietiging van bossen. Europese bedrijven worden verplicht 'zorgvuldigheidsregels' toe te passen als ze bepaalde producten in de EU in de handel willen brengen, op basis van een beoordelingssysteem over het risico op ontbossing in de landen waaruit die producten komen. Ook zijn er mensenrechten in verweven.

Volgens Jetten is de wet "nog maar het begin" en is er wel nog meer nodig. Zo heeft Nederland gepleit voor uitbreiding van de wet met nieuwe grondstoffen en ecosystemen, maar daar was "helaas niet voldoende steun voor".

De EU-lidstaten kunnen naar verwachting na september met het Europees Parlement gaan onderhandelen over de definitieve wet.

Meer uit Politiek

BBB-gedeputeerde Van den Berg in Flevoland stapt op na kritiek

LELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.

23 uur geleden
BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

1 dag geleden
BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

1 dag geleden
Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

1 dag geleden
Minister: docenten die onder druk worden gezet, moeten zich melden

DEN HAAG (ANP) - Docenten die druk voelen vanuit de schoolleiding om te sjoemelen met cijfers, moeten zich melden. Eerst binnen de school zelf, en als de melding daar niet wordt opgepikt moet de Onderwijsinspectie worden ingelicht. Die oproep deed demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

1 dag geleden
Ex-D66'er In 't Veld wil via België in EU-parlement blijven

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Sophie in 't Veld, die afgelopen voorjaar brak met D66 en overstapte naar Volt, probeert met Belgische stemmen in het parlement te blijven. De oudgediende wilde aanvankelijk op de lijst van Volt Nederland, maar kreeg te horen dat ze te kort lid was.

1 dag geleden
Dinsdagmiddag kort geding tussen 50PLUS en kandidaat-lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Dinsdagmiddag dient in de rechtbank van Den Haag een kort geding tussen 50PLUS en kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft, bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. Van Hooft, die afgelopen weekend tijdens een uit de hand gelopen vergadering door de politie werd verwijderd, wil onder meer dat drie bestuursleden van de ouderenpartij opstappen.

1 dag geleden