
Akkoord bereikt: maximaal 150 bewoners in asielhotel in Albergen
ALBERGEN (ANP) - De gemeente Tubbergen, het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben overeenstemming bereikt over de opvang van asielzoekers in het zogenoemde 'asielhotel' 't Elshuys in het dorp Albergen. Er worden maximaal 150 asielzoekers in het hotel ondergebracht. De verwachting is dat in oktober de eerste bewoners in Albergen zullen arriveren, zo meldt de gemeente in een persbericht.
Alle bewoners zullen in het bestaande gebouw worden ondergebracht. Er komen dus geen tijdelijke 'woonunits' naast het hotel. "Daarmee ontstaat een opvanglocatie die past bij de schaal van Tubbergen", aldus de gemeente. Verder is afgesproken dat ongeveer een derde van de bewoners zal bestaan uit mensen die wel een verblijfstatus, maar nog geen definitieve woning hebben.
Het COA kocht het hotel zonder medeweten van de gemeente om daar tot driehonderd asielzoekers in onder te brengen. Dat zorgde voor veel onrust en boosheid in het Twentse Albergen. Er werd meerdere keren gedemonstreerd bij het hotel. Vorige week ging staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) met onder meer de gemeenteraad het gesprek aan om te luisteren naar de zorgen. Dinsdag nam de raad een motie aan dat er in het hotel maximaal 150 asielzoekers mogen komen, zo meldde RTV Oost.
"De laatste veertien dagen zijn er veel gesprekken gevoerd met onze inwoners, de gemeenteraad, de staatssecretaris en het COA. Daarbij zijn soms harde woorden gevallen", aldus burgemeester Wilmien Haverkamp van de gemeente Tubbergen. "Ik weet zeker dat veel inwoners van Tubbergen willen meehelpen om het verblijf in onze opvanglocatie zo aangenaam en nuttig mogelijk te maken. Omkijken naar elkaar, elkaar verder helpen; dat past in het noaberschap waar onze regio bekend om staat."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.
8 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.
2 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.
9 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.
9 uur geledenARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.
9 uur geleden